A3.Format 2010.

Objavljeno: 08.03.2010.

A3.Format grupa raspisala je natječaj za EKO Izdanje - Publikacija Br:05. Natječaj je otvoren do 3. svibnja 2010.

Ove godine A3.Format grupa započinje kampanju u kojoj će kreirati četiri publikacije koje će činiti "Građanski priručnik: Kultura prigovora", kao specifičan vodič za civilno društvo, koji će u "vremenima nejasnoće" predstavljati koncizno uputstvo za promociju općih liberalnih društvenih vrijednosti u svakodnevnom životu svih građana Zapadnog Balkana (bivše Jugoslavije).

Prva iz serije publikacija koje će činiti "građanski priručnik" bit će EKO Izdanje Br:05, posvećeno međuodnosu masovne potrošnje i devastacije ekosistema. Najboljih 30 radova bit će objavljeno u publikaciji dok će ostali radovi činiti dio izložbe koju A3.Format u suradnji s Heinrich Böll Fondacijom organizira u Berlinu polovicom 2010. godine.

Budući da u prvih deset ekološki najčistijih gradova Europe nema niti jednog iz istočnih, postsocijalističkih zemalja starog kontinenta, prepoznali smo polje brige o životnoj sredini kao jednu od tema ovogodišnjeg A3.Formata u okviru "građanskog priručnika". Na Zapadnom Balkanu se godišnje proizvede oko 2 i po milijarde plastičnih vrećica od čega se dnevno upotrijebi između 15 i 20 milijuna. Opće je poznato da ovim proizvodima, koji predstavljaju sam simbol potrošačkog stila života, treba oko pet stotina godina da se razgrade u zemlji. Vrećice su svugdje - u rukama, u prtljažniku, oko vrata, na drveću, one su medij potrošnje koji na kraju i sam završava kao težak otpadni materijal.

Kako vjerujemo da se promjene dosadašnjeg stila života moraju desiti u svijesti građanstva, prije nego u zakonskom okviru, ovim projektom želimo podići opću svijest cjelokupne populacije o temi koja je jednako važna i relevantna za sve stanovnike Balkana.

Zadatak natječaja za EKO IZDANJE Br:05 bit će pattern (mustra, šablona), odnosno kreiranje najboljeg vizualnog pattern-a koji se na specifičan način dotiče problema ekologije, masovne potrošnje, zaštite životne sredine i cjelokupnog međuodnosa čovjeka i prirode. Svaka stranica publikacije će imati urezani rukohvat, asocirajući na plastičnu vrećicu, ali će vaši pattern-i zapravo kreirati specifičnu zbirku papirnatih vreća na recikliranom papiru. Ovime želimo promovirati vreće koje se lako mogu razgraditi, ali i otvaramo put mladim kreativcima da istražuju ovo polje dizajna koje je na našim prostorima tek u razvitku. Na samom kraju, na vašu "vreću" bit će dodani motivacijski slogani koji će činiti kampanju za pozitivnije navike u potrošnji, samim time i pozitivniji odnos ka životnom okruženju…
i što je najvažnije – da se ne udavimo u vrećicama!

Više detalja o slanju radova i prethodnim publikacijama na: www.a3format.org

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook