Europa 2020 — danas za sutra

Objavljeno: 13.06.2007.

Natječaj za dizajn plakata 'Europa 2020 - danas za sutra / Today for tomorrow' nastavak je uspješnog paneuropskog natječaja iz 2002. godine 'Europe 2020'. Projekt, čiji je inicijator Boris Ljubičić, organizirali su Ministarstvo vanjskih poslova RH i Hrvatsko dizajnersko društvo.

1. nagrada: Alenka Lalić

2. nagrada: Angie Rattay

3. nagrada: Nebojša Uglješić, Marko Čižmešinkin

Projekt, čiji je autor i inicijator Boris Ljubičić, zamišljen je kao poziv grafičkim dizajnerima na kritičko promišljanje sadašnjosti i budućnosti europskog kontinenta te preuzimanje odgovornosti za osmišljavanje novog europskog vizualnog identiteta na svim razinama. Propitivanje budućeg zajedničkog identiteta heterogenog europskog prostora, rezultiralo je radovima različitih predznaka, uključivši naglašeno politička rješenja i vrlo kritički stav pojedinih autora prema europskoj stvarnosti.
Izložba je bila postavljena u Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu, a potom je tijekom dvije godine gostovala u više europskih gradova.

Međunarodni ocjenjivački sud činili su Pierre Bernard, Kolinda Grabar-Kitarović, Mirko Ilić, Liza Ramalho, Artur Rebelo i Kuba Sowinski.

Na natječaju je sudjelovalo je 37 dizajnera iz 11 zemalja s 56 radova.

Dodijeljene su tri novčane nagrade.
1. nagrada: Alenka Lalić
2. nagrada: Angie Rattay
3. nagrada: Nebojša Uglješić i Marko Čižmešinkin

Natječaj i izložba Europa 2020 — danas za sutra, Zagreb, listopad 2005.
Suorganizator: Ministarstvo europskih integracija
Autor projekta: Boris Ljubičić
Koordinatorica izložbe: Koraljka Vlajo

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook