Radionica „Pakiraonica“

Objavljeno: 19.02.2010.

U subotu, 13. veljače 2010., u HDD-u, održana je četvrta radionica u okviru projekta Dizajnerska početnica. Radionicu je vodila grafička dizajnerica Izvorka Jurić.

Voditelja radionice, Izvorka Jurić, istaknula je da su na radionici "Pakiraonici" sudjelovala djeca od 7 do 14 godina. Taj raspon godišta donio je vrlo zanimljive rezultate i sasvim različite pristupe obzirom na dob djeteta.

Nakon uvodnog predavanja o funkciji pakiranja i o čemu treba voditi računa kod dizajna ambalaže, sudionici radionice dobili su tri zadatka te su neki izradili sva tri, dok su se drugi zadržali na jednom ili dva zadatka. Mlađi sudionici uglavnom su izradili sva tri zadatka ne zadržavajući se puno na detaljima, dok su stariji osmislili ambalaže za jedan ili dva proizvoda, ali su ih izveli vrlo detaljno i pedantno.

U prvom zadatku bilo je potrebno na isprintu postojećeg pakiranja čipsa osmisliti dizajn za okus po izboru (slani, ljuti...). U drugom zadatku sudionici su dobili plašt pakiranja za dječiji sok ili mlijeko te su osmislili dizajn za okus po izboru te zatim sklopili plašt u 3D proizvod. Treći zadatak ostavljao je za slobodno osmisliti neko kreativno pakiranje, odnosno ambalažu u kojoj bi sami željeli dobiti zapakiran neki proizvod po izboru.

Djeca su bila izrazito motivirana i pristupila su zadacima vrlo kreativno, pa tako imamo npr. DNK mlijeko, mlijeko sa stripom koji pratimo po plaštu, pakiranje za gumene bombone u obliku autića, čokoladice zapakirane kao smajliće, toliko snažno ljuti čips da je gotovo radioaktivan, zapaljivi čips, čips za glodavce, mlijeka i sokove s različitim likovima i životinjama...

Zanimljivo je da su djeca samostalno u svoje ambalaže uključili marketinške poruke, znakove upozorenja i sl.

Fotografija Dragana Ileš

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook