Marko Pavlović: ideja / koncept / proizvod

Objavljeno: 22.12.2009.

U četvrtak, 12. studenog 2009., u Galeriji HDD otvorena je izložba Marka Pavlovića "Ideja/koncept/proizvod". Tim povodom u četvrtak, 26. studenog, održan je [d] razgovor 11 s autorom izložbe. Razgovor je moderirao Vedran Kasap, a sudjelovali su Koraljka Vlajo, Zlatko Kapetanović i Mladen Orešić.

Marko Pavlović predstavio je dva projekta, izložena na izložbi, didaktičku igračku Oblo i stolac opće namjene. Oba projekta su nastala za vrijeme studiranja na Studiju dizajna, a dizajner je trenutačno u procesu traženja proizvođača za njih. U skladu s nazivom izložbe objasnio je dizajnerski proces koji stoji iza ova dva projekta.

U slučaju igračke Oblo funkcija je dodana naknadno, a prethodilo joj je istraživanje 3D forme u sklopu zadatka na prvoj godini studija dizajna. Konačni oblik proizašao je iz jednostavnijih kružnih formi koje su kroz istraživanje preslagivane na različite načine. Nakon što je igračka osvojila niz nagrada za dizajn u zemlji i inozemstvu uslijedila je sljedeća faza - razvoj proizvoda što uključuje organiziranje proizvodnje i distribuciju. Vedran Kasap primijetio je kako bi u razvoju takvog proizvoda trebao sudjelovati cijeli tim ljudi, međutim cjelokupni menadžerski posao dizajner je preuzeo na sebe, dijelom zbog okolnosti, a dijelom vjerujući da bi dizajner trebao imati i poduzetničke vještine. Ipak, ustvrdio je da je od svega najlakši bio proces istraživanja i dizajniranja.

Kako je ova didaktička igračka nastala tijekom studija ulogu institucija u situacijama kada se dogodi dizajn s prepoznatim potencijalom razmatrali su profesori sa Studija dizajna Zlatko Kapetanović i Mladen Orešić i Ira Payer iz HDD-a. Studij dizajna je pomogao oko patentiranja dizajna igračke i traženja mogućnosti financiranja proizvodnje. Međutim, kako je primijetila Ira Payer, Studij dizajna kao edukativna ustanova ima svoja ograničenja, jednako kao i HDD koji može pomoći ili potaknuti eventualnu promociju proizvoda, ali razvoj proizvoda mora se prepustiti tržišnim subjektima. Za sada je razvoj oba proizvoda predstavljena na ovoj izložbi još uvijek u rukama dizajnera.

tekst: Zrinka Kuić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook