Bor s nama

Objavljeno: 03.11.2009.

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva vas na sudjelovanje u natječaju za redizajn Božićnog drvca. Rok za predaju radova produžen je do 4. studenog 2009.1. Tema natječaja
Okićeno zimzeleno drvo simbol je ponekad vjerskog, ponekad sekularnog, svakako obiteljskog, a nedvojbeno potrošačkog praznika. Bila riječ o Božiću, Novoj godini ili zimskom solsticiju, Božićno drvce, ili kolokvijalno bor, postao je dio vizualnog identiteta jednog razdoblja u godini.
Od kraja 19. stoljeća kad su se zimzeleni počeli ukrašavati voćem i koštunicama, preko razdoblja ekspanzije plastičnih ili aluminijskih imitacija, danas se podjednako kupuju i pravi i umjetni borovi. Ove će godine u Hrvatskoj tijekom prosinca biti posiječeno oko pola milijuna božićnih jela, smreka i borova te odbačeno početkom 2010., nakon samo dva tjedna “upotrebe” (pri čemu značajan broj njih, kao i značajan broj odbačenih umjetnih borova, neće biti adekvatno zbrinuto i prerađeno).
Ovim natječajem želimo dobiti dizajnerski komentar ove teme, dati mogućnost dizajnerima i dizajnericama da reinterpretiraju bor i ponude alternativno rješenje, odnosno dizajniraju predmet koji može, u funkcionalnom ili simboličkom smislu, zamijeniti konvencionalno Božićno drvce.
Želimo da dizajneri i dizajnerice razmisle o tome što je bor danas – kome je važan, kome je potreban i koja mu je prava svrha? Što dakle uopće mislimo o borovima primjerice u kontekstu tvrdnje da “dizajn mora odgovarati na stvarne potrebe ljudi”?
Osim samog objekta koji potencijalno preuzima njegovu ulogu, dizajneri su pozvani reagirati i na temu ukrašavanja bora. Da li je moguće da Božićni ukrasi osim estetske uloge preuzmu i onu društvenu i postanu nositelji poruke koja doprinosi povezivanju ili potiče interakciju?
Na ovom natječaju očekujemo inteligentne, duhovite i kreativne koncepte. Jednako su dobrodošla rješenja koja se spram teme odnose kritično, ironično ili afirmativno.

2. Svrha natječaja
Svrha natječaja je dobivanje više konceptualno i tehnički inovativnih, proizvodljivih rješenja koji će se proizvesti u suradnji s partnerima ovog projekta – tvrtkom Igepa Plana i s Tiskarom Cerovski. Natječajni radovi bit će izloženi u HDD galeriji, a odabrani borovi bit će serijski proizvedeni te ponuđeni tijekom prosinca javnosti na prodaju, što će se regulirati posebnim ugovorom s autorima.

3. Sadržaj/oprema rada Sudionici natječaja dostavljaju modele (makete) radova u formatu 1:1, tehnički opis, tekstualni opis koncepta i vizualni materijal (fotografija modela, kompjuterska vizualizacija, crtež ili sl.) koji će se koristiti za promociju projekta.
Rad se sastoji od bora i nakita za bor (ako ga koncept uključuje) te pripadajuće ambalaže. Osnovni materijal za proizvodnju je papir (sve gramature, uključivo i ljepenka, pogledati www.igepa-plana.hr) Pri izradi rješenja, dopuštene su sve tiskarske tehnike. Natječaj je anoniman.

4. Ocjenjivački sud Ira Payer (HDD), Nikola Radeljković (HDD, umjesto Ivane Fabrio), Koraljka Vlajo (HDD), Mirna Despot (Igepa-Plana) i Siniša Cerovski (Cerovski Print Boutique).

5. Rokovi Sudionici natječaja moraju svoje radove dostaviti HDD-u, na adresu Boškovićeva 18, 10000 Zagreb, do 2. studenog 2009. u 16 sati.

6. Tko smije sudjelovati  Na natječaju mogu sudjelovati članovi i članice HDD-a (sve članske kategorije) te grupe autora u kojima je barem jedan član grupe ujedno i član HDD-a.

7. Nagrade  Ocjenjivački sud dodijelit će tri novčane nagrade:
1. nagrada 8.000 kn
2. nagrada 5.000 kn
3. nagrada 3.000 kn

8. Postavljanje pitanja Pitanja vezana uz propozicije mogu se postavljati na adresi natjecaji@dizajn.hr. Stručna pitanja vezana uz papir mogu se postavljati na adresi info@igepa-plana.hr, a ona vezana uz proizvodnju na adresi info@cerovski.hr

Natječaj organizira i provodi Hrvatsko dizajnersko društvo (HDD) u suradnji s tvrtkama Igepa-Plana i Cerovski Print Boutique. Kao dio dugoročnog projekta 'Dizajn za bolji Zagreb', natječaj se provodi uz potporu Zagrebačkog holdinga.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook