Sanja Kuzmanović i Hrvoje Živčić _ Nevidljivi dio

Objavljeno: 25.09.2009.

U četvrtak, 24. rujna 2009. u 21 sat, u galeriji HDD-a otvorena je izložba Sanje Kuzmanović i Hrvoja Živčića, dobitnika nagrade HDD za najbolji dizajn vizualnih komunikacija u studentskoj kategoriji na Izložbi hrvatskog dizajna 0708. Izložba pod nazivom 'Nevidljivi dio' ostaje otvorena do 9. listopada 2009.

Hrvoje Živčić: Abraka

Hrvoje Živčić: Abraka

Sanja Kuzmanović: Book Project

Sanja Kuzmanović: Book Project

.

.

.

.

.

.

.

.

.Rijetko je koji rad prilikom žiriranja izložbe 0708 tako brzo naišao na odobravanje, kao što je to Book Project, rad studentice Sanje Kuzmanović i Ako jedne noći jedan putnik, rad studenta Hrvoja Živčića. Ti su radovi svojim konceptualnim i formalnim kvalitetama ozbiljno konkurirali ostatku izložbe, i izvan kategorije studentskih radova u koju su bili prijavljeni.

Kao i kod ostalih nagrađenih, žiri je u radovima Book Project i Ako jedne noći jedan putnik osim neupitnih dizajnerskih kompetencija prepoznao angažirani odnos dizajnera i dizajniranog. Oba se nagrađena rada tematski i formalno bave knjigom. Uloga koju je svako od dvoje studenata imalo u odnosu između tog fetišiziranog objekta grafičkog dizajna i dizajnerice/dizajnera, bitno je šira od one uobičajeno studentske ili pak uobičajeno profesionalne. U odnosu studenta i studentske zadaće, oni nisu nimalo poslušni ili naivni. U odnosu dizajnera i knjige, oni šire područje dizajnerske kompetencije simbiotičkom ulogom dizajnera-urednika, dizajnera-fotografa, dizajnera-tipografa, dizajnera-izdavača...

Slučajan izložbeni susret dvoje dizajnera u galerijskom prostoru Hrvatskog dizajnerskog društva rezultirao je dijalogom o dizajnerskim procesima i praksama. Upravo proces, koji su odabrali i kao temu zajedničke izložbe, prepoznali su kao zanimljivu zajedničku kariku koju se trude maksimalno osvijestiti. Izložbom Nevidljivi dio, kako sami kažu, cilj im je otkriti mnoge od zanimljivih podataka koji u završnici projekta ostaju skriveni. U želji za otkrivanjem "nevidljivog", Sanja i Hrvoje odlučili su izložiti svoje arhive te otkriti publici vlastite dizajnerske metodologije, pogreške i pokušaje koji su ih vodili od prvog susreta s projektom do konačnog rješenja.

Dizajnerski radovi uvijek u sebi kriju i nevidljiv dio – vlasnički neprenosiv proces i metodologiju koji prethode njihovu nastanku. Ponekad je i sam autor izenađen stranputicama na koje ga odvede potraga za uspješnim dizajnerskim rješenjem te ih često ne može u cijelosti trasirati. Sanjina i Hrvojeva spremnost i mogućnost da svoje dizajnerske procese jasno artikuliraju u formi izložbe namijenjene javnosti hrabar je i pohvalan pothvat – on sigurno može pomoći boljem shvaćanju dizajnerske metodologije i prakse, i kod šire javnosti i kod samih kolega dizajnera.

O autorima:
Sanja Kuzmanović diplomirala je grafički dizajn na Gerrit Rietveld Akademiji u Amsterdamu 2007. godine. Izlagala radove na izložbama u Nizozemskoj te u Hrvatskoj na Zgrafu i Izložbi hrvatskog dizajna 0708 na kojoj dobiva nagradu za diplomski rad "Book Project". "Book Project", kao i većina Sanjinih radova, baziran je na istraživanju te kolekcijom informacija transformiran u dizajn.
Nakon povratka u Hrvatsku radila je u studiju Laboratorium, nakon toga povremeno asistirala Lani Cavar. U suradnji s Lanom Cavar, Ninom Bačun, Ivanom Borovnjak i Romanom Kajp radila za ZKM. Trenutno radi kao freelance dizajner.
---
Hrvoje Živčić student je zagrebačkog Studija dizajna na kojem će kroz godinu dana steći magistarsku diplomu. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih i domaćih izložbi na kojima je bio nagrađivan. Kao i studentski rad "Ako jedne zimske noći neki putnik", nagrađen na Izložbi hrvatskog dizajna 0708, većina projekata na kojima trenutno radi koncentrirana je oko tipografije -- od oblikovanja knjiga i časopisa do dizajna tipografskih pisma. Na tim projektima često surađuje s Damirom Bralićem i Nikolom Đurekom. Usto povremeno radi za Studentski centar u Zagrebu na projektima vezanim uz alternativno kazalište i kulturu.

Rad Galerije podržava Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10-20 sati, subotom od 10-15 sati, nedjeljom zatvoreno


Sponzor tiska: Cerovski Print Boutique
Sponzor postava: Kvik d.o.o.


Fotografija: Ivana Biočina

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook