Održana promocija knjige i otvorenje izložbe Pume34

Objavljeno: 11.09.2009.

07. rujna 2009. u 21h u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva održala se promocija knjige ‘Data book on Hydrocarbons’ i otvorenje izložbe “Ovu knjigu posvećujemo našem djedu K.P.” kolektiva Puma34. Izložba ostaje otvorena do 19. rujna.

Prema riječima kustosice Vanje Žanko, djed K.P., inspiracija i poveznica knjige i izložbe, vjerojatno bi pao u zaborav da krajem prošle godine Hrvatsko dizajnersko društvo nije dobilo na korištenje prostor na uglu Boškovićeve i Palmotićeve ulice, gdje je uz galerijski prostor na nacrtima postojao i mali — zidom odvojeni — prostor, nazvan “atelier”. U adaptaciji prostora zid je srušen, a skladištenje predmeta iz ateljea preuzela je Zbirka Filip Trade. Pronađen je nevjerojatni rukopis romana na više od 19.000 stranica, te stotine kolaža i crteža, od kojih mnogi nadopunjuju roman.

Autori navode kako su u ožujku 2009. godine otišli na sastanak u Zbirku Filip Trade, gdje dvojica članova kolektiva u prenesenom ateljeu prepoznaju sliku svojega djeda K.P.-a, o čijem životu radi obiteljskih nesuglasica nisu ništa znali.

Zbirka Filip Trade objavljuje knjigu ‘Data book on Hydrocarbons’, nastalu kao rezultat fascinacije neobjavljenim djedovim romanom.

Povodom promocije knjige, Hrvatsko dizajnersko društvo privremeno je rekonstruiralo prostor u prvobitno zatečeno stanje s neprocjenjivim umjetničkim radovima, obiteljskim fotografijama, zbirkom balerinki i besprijekorno sačuvanim ambijentom iz nekog prošlog vremena. Pošto je atelijer prema prvotnim nacrtima od galerijskog prostora bio odvojen zidom, moguće ga je bilo vidjeti jedino kroz ˝prozor˝ s ulice, ili preko projekcije u samoj galeriji. U atelijeru su članovi kolektiva svojevrsnim performansom još jednom odali počast svom djedu.

Više o izložbi ovdje


I.B.

Fotografija: Damir Žižić

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook