Puma34: Ovu knjigu posvećujemo našem djedu K.P.

Objavljeno: 11.09.2009.

07. rujna 2009. u 21h u Galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva održat će se promocija knjige “Data book on Hydrocarbons” čiji je autor kolektiv Puma34, a izdavač Zbirka Filip Trade. Istovremeno će se održati i otvorenje izložbe “Ovu knjigu posvećujemo našem djedu K.P.” istih autora. Zbog velikog interesa izložba ostaje otvorena do 19. rujna 2009.

O izložbi

K.P. je bio jedan od onih ljudi koji se rijetko primjećuju, koji kao da svoj život žive u sjeni. Rođen je 1892. vjerojatno u Njemačkoj, što nagađamo prema njegovom čudnom naglasku. O njegovom dolasku u Zagreb nema točnih podataka. Poznato nam je da je mladi K.P. do 1900. živio sa svojim ocem. Nakon očeve smrti 1905. godine, K.P. je stavljen pod skrb Sirotišta Eduarda baruna Jelačića Bužinskog. Niz bezuspješnih pokušaja bijega uspješno završava 1908., kad se zapošljava kao podvornik u bazilici Srca Isusova i tako se uzdržava sljedećih 50 godina.
Njegov je život imao rutinu koja se malokad mijenjala. Svakodnevno je pohađao misu, često i po pet puta dnevno. Sakupljao je raznoliki otpad s ulice koji bi donosio kući. Izgled i odjeća bili su mu skromni. Bio je samac. Godine 1930. skrasio se u prizemnoj garsonijeri negdje u Palmotićevoj ulici. Umro je 1973. godine, pokopan u anonimnoj grobnici na zagrebačkom Mirogoju.
Malo je poznato da je jedna kratka romantična epizoda u životu K.P.-a rezultirala potomkom. Njegov se sin dugo sramio svog skromnog podrijetla i držao ga u tajnosti.
Njegovo postojanje možda bi potpuno palo u zaborav, da krajem prošle godine Hrvatsko dizajnersko društvo nije dobilo na korištenje prostor na uglu Boškovićeve i Palmotićeve ulice, gdje je uz galerijski prostor na nacrtima postojao i mali — zidom odvojeni — prostor, nazvan “atelier”.
U adaptaciji prostora zid je srušen, kako bi se postigao jedinstven galerijski prostor Hrvatskog dizajnerskog društva, a skladištenje predmeta iz atelja preuzela je Zbirka Filip Trade. Pronađen je nevjerojatni rukopis romana na više od 19.000 stranica, te stotine kolaža i crteža, od kojih mnogi nadopunjuju roman.
U ožujku 2009. godine kolektiv Puma34 dolazi na sastanak u Zbirku Filip Trade, povodom priprema izložbe za 11. Motovun film festival. Dvojica članova kolektiva u prenesenom ateljeu prepoznaju sliku svojega djeda K.P.-a, o čijem životu radi obiteljskih nesuglasica nisu ništa znali.
Danas, 36 godina nakon njegove smrti, počinje se otkrivati njegov nevjerojatan tajni život i rad. Njegov opus postaje fundacija na kojoj Puma34 zasniva svoje djelovanje, aproprijacijom njegovog vizualnog jezika. Zbirka Filip Trade objavljuje knjigu ‘Data book on Hydrocarbons’, nastalu kao rezultat fascinacije neobjavljenim djedovim romanom.
Povodom promocije knjige, Hrvatsko dizajnersko društvo privremeno je rekonstruiralo prostor u prvobitno zatečeno stanje s neprocjenjivim umjetničkim radovima, obiteljskim fotografijama, zbirkom balerinki i besprijekorno sačuvanim ambijentom iz nekog prošlog vremena.
U sklopu promocije, blagoslovit će se knjiga, koja će se potom moći kupiti po promotivnoj cijeni.
Vanja Žanko, kustosica izložbe

O autorima

Puma34 poznat je javnosti kao street artist koji bez stanke osvaja svaki centimetar zagrebačkog urbanog prostora. Nedavno je, napokon, u javnost procurila vijest kako se ne radi o umjetniku nego o kolektivu, što je umirilo mnoge skeptike s obzirom na hiperproduktivnost nemoguću za jednog čovjeka.
Puma34 je nastao kao neumjetnički kolektiv koji su 1999. osnovala petorica tadašnjih studenata FER-a u Zagrebu. Povezivala ih je zajednička ljubav prema znanstvenoj fantastici i prezir prema religijskom shvaćanju postanka čovječanstva. Pokrenuli su SF zine Kula stražara koji su zbog lošeg financijskog ulaganja bili prisiljeni prodati. 2004. dolazi do raskola kolektiva, trojica od prvotnih šest članova se posvećuju radu na matičnom fakultetu, dok  se druga četvorica počinju baviti artom. Danas je Puma34 grupa od 7 članova koji dijele isti stambeni prostor (i frižider). Najistaknutiji (odnosno medijski najzastupljeniji) je Puma Pumowski, koji se voli predstavljati kao glasnogovornik grupe, iako je to njegova jedina uloga u kolektivu.  (V. Ž.)

“Rad Pume34 se istovremeno odvija na ulici i u studiju. Tako njihovi studijski radovi reflektiraju ideje koje razvijaju u urbanom pejzažu, i obrnuto. Jedni su od glavnih aktera na zagrebačkoj street art sceni koji svojim radovima neumorno stvaraju paralelni svijet na ulicama. Njihov vizualni rječnik i tehnike koje koriste neprestano se mijenjaju - nakon što neko vrijeme radovi poprimaju prepoznatljive oblike iscrpljuju se i Puma34 traži dalje. Uvijek istovremeno istražuju različite načine izražavanja trenutnih ideja i preokupacija, iz kojih može proizaći i dijametralno suprotni vizualni dojam radova nastalih u istom razdoblju.
Radovi im se, osim na ulicama Zagreba, nalaze na području Rijeke, Splita, Dubrovnika, Ljubljane, Postojne, Graza, Beča, Venecije, Heilbronna, Lillea, Luxembourga i Rima, te u zbirci suvremene umjetnosti Filip Trade, kao i u  privatnim zbirkama Hrvatske političke elite. Prošle godine osnovali su prvi hrvatski street zine Zagrebstreetzine. U svom studiju organizirali su galeriju Zagrebstreetzine u kojoj su gostovali brojni umjetnici: Aorta, Bnbn, Ivan Fijolić, Fudge, Igor Kuduz, The London Police, Lunar, Marko Polić, Stjepko, Zets, Zlatan Vehabović, Zoran Vukosavljević i drugi. Njihovi radovi publicirani su u časopisima Zarez, Kontejner, Pendrek, Komikaze, knjizi Graffiti world autora Nicholasa Ganza, publikaciji stripova C’est Bon Cultur Anthology 1,500 ml, u katalogu Zbirke Filip Trade Finalisti, te brojnim samoizdatim zinovima.” *
* Napomena: Ovoga ljeta je Vanja Žanko intervjuirala Pumu Pumowskog, misleći da se radi o umjetniku Pumi34. Njezin smo uvod u intervju ovdje donijeli s jednom izmjenom: prebačen je u množinu.)

Više o autorima: puma34.blogspot.com

HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10-20 sati, subotom od 10-15 sati, nedjeljom zatvoreno

Rad HDD galerije podržava:
Ministarstvo kulture
Grad Zagreb
Cerovski print boutique
Kvik d.o.o.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook