[d] razgovor 04: Hrvatski produkt dizajn i međunarodna scena

Objavljeno: 16.05.2009.

Razgovor na temu produkt dizajna održan je u HDD-u povodom nastupa mladih hrvatskih produkt dizajnera, Filipa Gordona Franka i Ljiljane Tutnjević, na ovogodišnjem sajmu namještaja u Milanu.

Četvrtom [d] razgovoru, ovaj put na temu produkt dizajna, prisustvovali su Renata Ojurović, načelnica Uprave za drvnu industriju Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva RH, Nevena Tudor ispred Ministarstva kulture RH, Luka Mjeda, direktor Centra za dizajn HGK, Zlatko Kapetanović, Mladen Orešić i Ivana Fabrio sa Studija dizajna u Zagrebu, Dražen Poznanović iz tvrtke Artisan, Vladimir Mikić iz tvrtke Intera i mnogi drugi. Posebna gošća bila je Maja Vidaković Lalić iz kulturne organizacije Mikser iz Beograda, organizatorica zapaženog kolektivnog nastupa mladih srpskih dizajnera na ovogodišnjem sajmu namještaja u Milanu. 

Razgovor su moderirali Ira Payer i Nikola Radeljković, koji je pripremio i nadahnuti presjek milanskog sajma.

Ljiljana Tutnjević svoj je prvi odlazak na milanski sajam namještaja ostvarila zahvaljujući natječaju Young Talent On Show časopisa Elle Decor koji ju je izabrao kao jedinu hrvatsku predstavnicu. Izlažući zajedno s dvadesetak ostalih mladih talenata iz cijelog svijeta, uključena je u ovu međunarodnu platformu koja joj je osim besplatnog izlagačkog mjesta na jednom od najskupljih sajmova, omogućila i promociju te uspostavljanje vrijednih poslovnih kontakata putem respektabilne mreže Elle Decora.

Filip Gordon Frank svoju je prvu prezentaciju u Milanu ostvario samostalno u sklopu Salone Satellite, dijelu sajma posvećenog mladim dizajnerima koji izlažući prototipove svojih ideja čine izvorište najkreativnih i najinovativnijih rješenja na sajmu. Mnogi su danas uspješni dizajneri započeli svoju karijeru predstavljajući svoje koncepte upravo ovdje.
Hrvatske državne institucije nažalost nisu prepoznale značaj ove profesionalne prezentacije te im usprkos potvrde o sudjelovanju u respektabilnom sajmu, nisu odobrile potrebna financijska sredstva za realizaciju. Domaća gospodarska politika nažalost još uvijek ne prepoznaje dizajn i dizajnere kao predznake inovacije i poduzetničku silu kojoj se trebaju omogućiti državne potpore u jednakoj mjeri kao i gospodarskim subjektima u proizvodnji. Izostanak ovakvih mehanizama onemogućuje prezentaciju kreativnog potencijala dizajnera u zemlji i inozemstvu te koči uspostavljanje tržišne sinergije dizajna i gospodarstvenika.

Da može biti i drugačije, u okolnostima vrlo sličnima našim, pokazala nam je i Maja Vidaković Lalić ispred udruge Mikser, jednog od dugogodišnjeg organizatora sada već svjetski etabliranog beogradskog Festivala dizajna. Ove su godine, uz potporu svoje državne Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza te nekolicinu sponzora, potaknuli grupni nastup mladih srpskih produkt dizajnera u Milanu projektom Young Serbian Designers. Informaciju o njihovom izlaganju preuzelo je 220 urednika i novinara iz najznačajnijih stručnih i globalnih medija iz 45 zemalja, a projekt je pozvan na desetak međunarodnih festivala dizajna, dok su dizajneri uspostavili i poslovne kontakte značajne za budući profesionalni razvoj.

Koliko je uspjeh proporcionalan ulaganju, vidjeli smo i na primjeru vrlo sličnog projekta Dizajn za održivi razvoj Hrvatskog dizajn centra iz 2004.g.,kojeg je predstavila Tatjana Bartaković Jallard. Usmjeren na uspostavljanje nepostojeće suradnje između produkt dizajnera, proizvođača namještaja i distributera projekt je stao na promociji prototipova na sajmu Ambienta bez financijske potpore države. Usprkos velikom interesu javnosti i značaju za povećanje konkurentnosti domaće industrije namještaja naspram vladajućeg uvoza, dizajn tada nije bio prepoznat kao ključni pokretač promjena niti je projekt uvođenja dizajna u strukture proizvođača namještaja naišao na daljnju realizaciju.

Iza nas je još pet izgubljenih godina nepoticanja uporabe dizajna i nepostojeće sinergije dizajna i proizvođača iako je Vlada drvni sektor upravo u 2009. istaknula kao jedan od primarnih dodjelivši mu 60 milijuna kuna državnih potpora.

Fotografije: Jana Fabijanić i Borna Bursać

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook