“Designed in Croatia - didaktička izložba” u HDD galeriji

Objavljeno: 08.05.2009.

U galeriji Hrvatskog dizajnerskog društva otvorena je izložba “Designed in Croatia”, čiju koncepciju potpisuje grafički dizajner i publicist Dejan Kršić. Povod za ovu izložbu je Nagrada HDD-a za najbolji dizajn vizualnih komunikacija na Izložbi hrvatskog dizajna 0708. Izložba ostaje otvorena do do 22. svibnja 2009. godine.

Izložbom “Designed in Croatia” Dejan Kršić želi potaknuti na razmišljanje o društvenom položaju i ulozi dizajna, ali i pružiti privremeni “izvještaj o stanju” projekta čiji su planirani rezultati knjiga “Grafički dizajn u Hrvatskoj od 1955. do danas” i svojevrsna inačica virtualnog Muzeja dizajna u vidu internetske baze podataka s mogućnošću vizualizacije rezultata prema izabranim parametrima. Osim informiranja javnosti i poticanja diskusije, izložba “Designed in Croatia” ima za cilj i prikupljanje novih podataka i suradnika, ali i financijskih sredstava potrebnih za punu realizaciju projekta.

'Didaktički' koncept izložbe referira se na dvije izložbe iz prošlosti: putujuću izložbu apstraktne umjetnosti iz 1957. i “Izložbu žena i muškaraca” održanu u Galeriji SC u večernjim satima 26. lipnja 1969. – kako bi se ukazala mogućnost i potreba bavljenja konceptualiziranjem dizajna izvan područja konkretnih narudžbi i ostvarenih radova. Izložbom se postavljaju pitanja: “Što dizajn danas za nas jest? Što bi mogao biti? Koja su sve to kod nas područja, teme i potrebe, u kojima bi dizajn, dizajnerice i dizajneri imali što reći, dodati, učiniti naš život boljim, komunikaciju boljom, efikasnijom i ekonomski isplativijom?“

“O današnjici i budućnosti dizajna kako se prakticira u Hrvatskoj ne možemo govoriti bez poznavanja prošlosti. Međutim, proteklih desetljeća, u ubrzanom hodu u novu budućnost izgubili smo temelje u prošlom, arhive su uništene, dokumentacije otišle u recikliranje. U ovom geografskom i kulturnom prostoru postoji određeni kontinuitet djelovanja na području koje danas obuhvaća pojam dizajna, postoji povijest bavljenja tom strukom, ali ne postoji pri-povijest [historija], ne postoji narativ koji bi nam pojedine događaje, autore i njihova ostvarenja prikazao u određenom kontekstu i lancu zbivanja. Zato i niz radova iz te prošlosti zapravo ne možemo vrednovati, jer ih ne poznajemo - čak i kad znamo da postoje i kako izgledaju, zapravo ne znamo dovoljno o uvjetima njihovog nastanka, odnosima autora i naručitelja, tehnološkim mogućnostima, ekonomskim i društveno-političkim okolnostima koje su ih uvjetovale. Kako su to definirali pripadnici skupine IRWIN u projektu East Art Map: Povijest nam nije dana, uvijek je treba re-konstruirati.“ – naglašava Dejan Kršić.

Dodatni razlog za takav pristup i interes Kršić vidi u aktualnom trenutku, ne samo globalne ekonomske krize već i svojevrsne domaće krize politike, političkog sustava i prakse stranačke parlamentarne demokracije: “Niti jedna stranka, ni iz vladajuće koalicije ni iz opozicije, nemaju jasne razvojne vizije, strategije i programe. Aktualni protesti studenata to nam jasno pokazuju i nedvosmisleno potvrđuju.“ – nastavlja Kršić dajući za primjer i izradu Nacionalne strategije dizajna u 2007.g. u kojoj su sudjelovale dizajnerske i gospodarske institucije predvođene tadašnjim Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva. Prijedlog NSD-a dan je Vladi na usvajanje, i prema njemu Hrvatska se strateški trebala usmjeriti na dizajn, no ista se Vlada nije odlučila na taj korak i dokument je završio u ladici. S druge strane, mjesecima se već panično razrađuju antirecesijske mjere, unutar kojih se opet nigdje ne spominje dizajn - ne samo kao “alat za podizanje konkurentnosti”, “stvaranje dodane vrijednosti proizvoda”, već i kao važan dio tog “društva znanja” o kojem se deklarativno tako često govori, a niz mjera ne samo što ne doprinosi njegovom ostvarenju, nego često ima i sasvim suprotne efekte.

Fotografije: Jana Fabijanić i Borna Bursać

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook