Natječaj za dizajn sustava signalizacije kulturnih, turističkih i komercijalnih sadržaja u povijesnoj jezgri Splita

Objavljeno: 17.05.2007.

Ocjenjivački sud u sastavu (Gorki Žuvela - predsjednik, Robert Plejić, Dražen Pejković, Damir Gamulin, Damir Bralić, Joško Belamarić, Goran Nikšić) održao je dvije sjednice 14. lipnja 2006. na kojima je razmatrao pristigla idejna rješenja.

Na natječaj za dizajn sustava signalizacije kulturnih, turističkih i komercijalnih sadržaja u povijesnoj jezgri Splita pristiglo je deset idejnih rješenja. (Pristigla idejna rješenja označena su šiframa ST–01, ST–02, ST–03...)
Uvidom u prispjele radove, Ocjenjivački sud utvrdio je da svi radovi zadovoljavaju uvjete pripreme natječajnih radova, navedenih u Općim uvjetima natječaja.

Na početku sjednice, Ocjenjivački sud je donio načelni stav da izričito preporučuje obveznu koordinaciju i konzultacije između autora prvonagrađenog rada i naručitelja/investitora.

Stav i preporuka Ocjenjivačkog suda donešeni su s obzirom na karakter natječaja (idejno rješenje) i specifičnosti ambijenta u kojemu će se rješenje izvoditi. Tijekom faza razrade i izvedbe projekta, izuzetno je važno precizno definirati program zahvata, izradu prototipa i testiranje prototipa u svim etapama, odnosno, sve potrebne elemente za izradu izvedbenog rješenja.
Za tu namjenu, Ocjenjivački sud nalaže formiranje stručnog konzultantskog tima, a sastavljenog od predstavnika Grada Splita, konzervatorske službe i predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva.

Nakon trećeg kruga razmatranja Ocjenjivački sud donio je jednoglasnu odluku:
Prva nagrada se dodjeljena je radu sa šifrom ST-03
autorica: Mirna Grbac
koautori: Branka Juras, Viktor Popović, Ana Pojatina

Obrazloženje Ocjenjivačkog suda:
Rad karakterizira doista iscrpna i cjelovita analiza i sinteza projektnog zadatka što je jasno prepoznatljivo u dobro odabranom sustavu pozicioniranja oznaka i orijentira, dobro odmjerenom sustavu modula (koji omogućuju orjentaciju i kretanje), kao i shvaćanje cjelokupnog prostora.
Naročito uspješno ocjenjuje se tehnološka dimenzija odabira materijala, izrade, način apliciranja i završna zaštita kod realizicije.
Ocjenjivački sud smatra da je u daljnjoj razradi i izvedbi svakako potrebno usuglasiti izvedbeno rješenje sa naručiteljem i konzultantskim timom HDD-a.
To se posebno odnosi na usuglašavanje i redukciju kodova signalizacije (propitivanje kvalitete i širine sustava boja, načina prezentiranja informacija), dimenzioniranje oznaka i orijentira. Ocjenjivački sud utvrđuje da odabrani prijedlog sadrži mogućnosti za daljnju razradu koja će se prema predloženoj proceduri izrade izvedbenog rješenja i realizacije organizirati uz sudjelovanje autora, predstavnika Grada Splita, Hrvatskog dizajnerskog društva i konzervatorske službe, sukladno stavu ocjenjivačkog suda na prvoj sjednici.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook