Modni studio I-GLE _ Odjeveni prostor

Objavljeno: 20.04.2009.

U utorak, 21. travnja 2009. u 20 sati, otvara se izložba modnog studija I-GLE, dobitnika nagrade HDD-a za najbolji modni dizajn na Izložbi hrvatskog dizajna 0708. Izložba naziva “Odjeveni prostor“ ostaje otvorena do 3. svibnja 2009.Osmišljavajući koncept izložbe u HDD galeriji, I-GLE su za temu odabrale transponiranje "odjevnog" volumena u galerijski prostor i spajanje dva različita prostorna zahtjeva istim dizajnerskim jezikom. Ovom su prigodom I-GLE izjavile: “Dizajniranje modnih odjevnih predmeta pretpostavlja baratanje volumenom kao jednu od presudnih komponenti kompleksnog procesa koji u sebi spaja funkcionalnost i estetiku u kontekstu određenog vremena. Ovakva estetika lišena je narativnosti primijenjene umjetnosti, a njezina je funkcionalnost pretvorena u neovisnu skulpturalnost. Ne postoji nikakvo modno dizajnersko objašnjenje, postoji samo forma, ritam i prostor.”

Studio I GLE djeluje od 1997. godine, a danas ga čine modne dizajnerice Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin. Pružajući jak vizualni doživljaj i jedinstvenu posvećenost svakom pojedincu, I-GLE su u Hrvatskoj i izvan nje stekle kultni status. Prepoznatljivim autorskim pristupom i stilom one se već niz godina izdvajaju od ostalih dizajnera i dizajnerskih grupa na domaćoj modnoj sceni, a u nastupima van granica Hrvatske redovito je zapažena originalnost i autentičnost njihovih modela. Modno razmišljanje studija I-GLE karakterizira autonoman i promišljen odgovor na osnovne nužnosti i zahtjeve fenomena mode u svim njegovim aspektima. U svježini i šarmu neophodne promjene i izmjene I-GLE promoviraju prepoznatljiv identitet koji inventivnost i originalnost svoje estetike razvija na način neprestanog eksperimenta u istraživanju novih dizajnersko-tehničkih rješenja. Umjetnički i modni rad studija I-GLE kontinuirano je praćen u domaćim i stranim medijima, a prezentiran je i nagrađivan na nizu značajnih modnih manifestacija u zemlji i inozemstvu.

Promišljajući o radu studija I-GLE, Ante Tonči Vladislavić je u predgovoru izložbenog kataloga istaknuo: Modni dizajn koji I-GLE rade izrazito je individualan i prepoznatljiv pa izmiče definicijama tipične dizajnerske procesualnosti. Sami modeli su bili i ostali dokaz snažnog zahvaćanja u materijal i oblik koji autorice podređuju procesu propitivanja, što često rezultira krajnjom dekonstrukcijom. Karakteristika ovog modnog dizajna nalazi se ponajčešće u nestajanju same ideje 'konvencionalnoga' odjevnog predmeta, materijal klizi i nestaje njegova ergonomska predvidljivost, izvijajući se pritom u serpentinastu višeslojnu formu. Površina je također raslojena, hrapava, s vidljivim optičkim pomakom, a teksturom vlada najčešće jedna dominantna, zakošena, dijagonalna direktrisa, određujući na neki način smjer i unutrašnji axis te nagnute kompozicije oslobođene standardne gravitacijske osi. Upravo višeslojnost, nabiranje, izmicanje tkanine čine površinu složenom na način da se prednja slika miješa s aspektima bočne, ili stražnje strane. Izložba prikazuje ključni princip njihova oblikovanja, a to je ono čime se sve vrijeme bave u istraživanju kroja i kako se oblikuje prostor tijela. Ovaj jedini detalj njihove kreacije, koji je jako povećan i zamrznut, zauzima prostor u vidu autorske galerijske instalacije.“

Više o modnom studiju I-GLE ovdje

HDD galerija, Boškovićeva 18, Zagreb
Radno vrijeme galerije:
radnim danom od 10-20 sati, subotom od 10-15 sati, nedjeljom zatvoreno

IT sponzor: I-style
Sponzor tiska: Cerovski
Sponzor postava: Foto Quick

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook