Jan van Eyck Akademija - Poziv na natječaj

Objavljeno: 02.04.2009.

Jan van Eyck Akademija poziva umjetnike, dizajnere i teoretičare na slanje prijedloga za istraživački ili praktični rad u svrhu primanja u status istraživača na Akademiji.Jan van Eyck Academija iz Maastrichta svake godine dodjeljuje podršku za 48 internacionalnih, individualnih ili kolektivnih, projekata. Multidisciplinarni institut nema unaprijed zadane smjernice; umjetnici, dizajneri i teoretičari mogu priložiti neovisno oblikovane prijedloge za istraživanje i/ili produkciju. Institut organizira tjedne aktivnosti, predavanja, seminare, radionice, projekcije, izložbe na koje se pozivaju posebni predavači. To rezultira dinamičnom i kritičnom razmjenom između različitih agensa izvan i unutar Instituta. Sudionike programa savjetuje tim globalno priznatih umjetnika, dizajnera i teoretičara. Svaki sudionik dobiva stipendiju, a ima na korištenje vlastiti studio, knjižnicu, dokumentacijski centar i različite radionice. Kandidati se mogu prijaviti na jednogodišnji ili dvogodišnji period koji počinje 1. siječnja, no jednako tako i za drugi period.

Rad na Akademiji organiziran je u tri odjela:

Odjel za umjetnost omogućuje prostor za eksperimentiranje, produkciju, refleksiju i diskusiju. Sudionici provode visoko kvalitetno istraživanje u atmosferi koji potiče propitivanje pretpostavki, formi, značenja i konteksta koji su povezani s današnjom umjetničkom praksom. U programu mogu sudjelovati umjetnici, pojedinci i grupe, bez ograničenja u smislu forme, sadržaja i medija.

Odjel za dizajn potiče istraživačke projekte na području javnog prostora i urbanog istraživanja; alternativne web prakse; kulturnog i korporativnog identiteta; tiska, knjiga, studijske produkcije; dizajna, političkog angažmana i populističke politike. Polazeći od fokusa na grafički i komunikacijski dizajn, Odjel širi svoje područje na prostorni i produkt dizajn te dizajn usluga.

Odjel za teoriju je internacionalna platforma za refleksiju i istraživanje. Njezin je cilj stvoriti mogućnost izvrsnim istraživačima da istražuju alternativne načine oblikovanja intelektualnog horizonta, stvarajući stimulativnu okolinu za kritičko ispitivanje i intenzivnu diskusiju. Primaju se istraživači neobičnih profila koji svoj umjetničku i/ili intelektualnu viziju stvaraju na sučelju kritičke teorije, filozofije, estetike, psihoanalize i vizualnih umjetnosti.

Rok za prijavu je 15. travnja 2009. Više informacija o postupku prijave možete naći ovdje.

Za sva pitanja i informacije u vezi prijave, molimo kontaktirajte Leona Westenberta na leon.westenberg@janvaneyck.nl ili na +31 (0)43 3503724.
Za sva pitanja u vezi Jan van Eyck Akademije, molim kontaktirajte Ankie Bosch na  ankie.bosch@janvaneyck.nl ili na +31 (0)43 3503721

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook