Kontejner _ dizajn suvremene umjetničke prakse

Objavljeno: 24.03.2009.

Izložba grafičkog dizajnera Dejana Dragosavca Rute otvara se u četvrtak, 26. ožujka u 19 sati u HDD galeriji. Izložba ostaje otvorena do 12. travnja 2009.

Dejan Dragosavac Ruta potvrđeni je autor na hrvatskoj dizajnerskoj sceni, a najeksponiraniji je po nizu projekta za nezavisnu kulturnu scenu, od rada u magazinu Arkzin, preko dizajna časopisa Libra Libera i Gordogan, pa do niza plakata za Multimedijalni institut Mama. Među njegovim brojnim dugogodišnjim projektima ističu se radovi vezani za Biro suvremene umjetničke prakse Kontejner iz Zagreba, propulzivnu kustosku grupu s kojima surađuje od njihovog samog osnutka 2002. godine. Ruta za Kontejner izrađuje kompletan vizualni materijal, od logotipa, preko niza deplijana/newslettera za pojedine izložbe ili predavanja do kataloga i vizualnog materijala za tri ciklusa festivala koje Kontejner organizira: Touch me, Device art i Ekstravagantna tijela. Već i sami nazivi festivala ukazuju na interese Kontejnera koji su usmjereni prema nekoliko glavnih tematskih područja. Tako Kontejner prati prakse koje istražuju odnos znanosti, tehnologije i umjetnosti te prezentiraju često radikalne radovima koja propituju tjelesnost.
Obzirom na višegodišnji kontinuitet rada Kontejnera koji sustavno organizira raznorodna događanja, Ruta je već na početku suradnje postavio koncept u kojem je unutar jednog lista B2 formata objedinjen plakat za izložbu i tekstualni i grafički prilozi sa uvodnim tekstovima intervjuima i svim relevantnim podacima. List se presavija na taj način da se ulaganjem u fascikl postepeno formira katalog-dokumentacija svih događanja koje Kontejner producira. U dizajnerskom smislu, Ruta se oslanja na „novinski“ i sustavni pristup sadržaju gdje su čitljivost i preglednost bitne odrednice, a vizualni identitet je formiran kroz prijelom, suvremenu tipografiju i kolorističku shemu jer se deplijani tiskaju iz dvije spot boje koje se mijenjaju za svako događanje. Uslijed korištenja samo dvije boje, fotografije koje se pojavljuju na plakatnoj strani deplijana su stilizirane na svojevrsni grafizam.
Ruta radu za Kontejner pristupa kroz zauzimanje određene distance prema samim projektima, nastojeći u prvom redu posredovati bitne informacije i ne ulazi u naglašeniju estetizaciju nego je ona posljedica zanatski dorađenog prijeloma, finesa u baratnju tekstom i pristupu grafičkom materijalu/fotografijama koji je direktan, ali i efektan u postupku njihovog kolorističkog preoblikovanja.
U radovima za festivale, Ruta svakom projektu pristupa drugačije i gradi identitet događaja iz fotografije ili tipografskog rješenja koje ilustrira ili na neki drugi način korespondira sa samom temom festivala. Katalozi su pak ujednačeni u prijelomu, pri čemu je svaki od ciklusa festivala kodiran svojom bojom.
U konačnici, Ruta je za Kontejner razvio sustav koji je i vizualno i u smislu prijeloma dovoljno otvoren da može prihvatiti i komunicirati vrlo različite događaje koji zadržavaju svoju autonomiju. Pri tome, Ruta je uspio postići dovoljnu ujednačenost grafičkog materijala koji nedvosmisleno određeni događaj identificiraju kao produkciju Kontejnera.

Maroje Mrduljaš

HDD Galerija, Boškovićeva 18, Zagreb
Radnim danom od 10 do 20 sati, subotom od 10 do 16 sati, nedjeljom zatvoreno.

Sponzor tiska: Cerovski
Sponzor postava: Foto Quick

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook