Correct Me if I'm Wrong

Objavljeno: 18.03.2009.

U subotu, 21. ožujka u 12 sati u Galeriji ULUPUH otvara se izložba poljskog umjetnika Zbigniewa Libere, koji će istog dana u 19 sati održati predavanje u Društvu arhitekata Zagreba.

Lego Concentration Camp

Lego Concentration Camp

Pozitivi

Pozitivi

Pozitivi

Zbigniew Libera (r. 1959. u mjestu Pabianice, Poljska) jedan je od najznačajnijih suvremenih poljskih umjetnika. Njegovi se radovi (fotografije, video filmovi, instalacije, objekti i crteži) na prodoran i subverzivan način poigravaju stereotipima u suvremenoj kulturi. Njegovi šokantni video uradci iz 1980-ih utrli su put kasnijim umjetničkim strujanjima. Sredinom 1990-ih Libera je počeo izrađivati Correcting Devices, objekte koji su modifikacije postojećih proizvoda za masovnu potrošnju (među kojima i Universal Penis Expander i Body Master. A Play Kit For Children). Dizajnirao je transformacije igračaka dostupnih na tržištu, a u kontekstu njegovih radova postaju alati za otkrivanje mehanizama odgoja i obrazovanja djece. Najpoznatiji takav primjer svjetski je poznat Lego Concentration Camp iz 1996. godine, koji ostaje jedno od njegovih najznačajnijih ostvarenja. Od tada pa nadalje Libera je jedan od glavnih protagonista tzv. “kritičke umjetnosti” ostajući vjeran nezavisnoj umjetničkoj sceni. Posljednjih godina intenzivno se bavi fotografijom, proučavajući način na koji novinska fotografija oblikuje našu vizualnu memoriju i manipulira shvaćanjem povijesti.

“U seriji fotografija Pozitivi (2002/2003) Libera reproducira poznate novinske fotografije 20. stoljeća, mijenja ih tako da informacija postaje dijelom zabavne industrije: mučeni Che Guevara pridiže se iz posljednje postelje, zeza se i puši cigaru sa svojim egzekutorima; naga vijetnamska djevojčica koja bježi pred napalmskom bombom smješi se, poziraju nam, blistavih osmijeha, zatvorenici u nacističkom kampu. Liberin kontroverzni rad iz 1996. Lego Concentration Camp, jest upravo nacistički logor sagrađen od lego kockica (na izložbi je zastupljen dizajn kutija), kao studija Foucaultove biopower, tehnologije moći. Korporacija je umjetniku na zahtjev donirala materijal ne znajući ništa o prirodi projekta, na što je Libera na izložene kutije napisao: ‘sponsored by lego Systems’. Kompanija je, dakako, nijekala umiješanost u priču.” (Silva Kalčić, kustos izložbe)

Izložba Zbigniewa Libere Correct Me if I'm Wrong dio je programa 43. zagrebačkog salona primijenjene umjetnosti i dizajna.

Izložba je otvorena do 31. ožujka, radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati), subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Ulaz je slobodan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook