Numen-light odabran kao najbolji prototip

Objavljeno: 27.02.2009.

Utjecajni časopis Wallpaper odabrao je najbolje dizajnerske projekte u prošloj godini, a svjetlosni objekt skupine Numen / For Use ponio je titulu najboljeg prototipa.

Najbolji prototip prema izboru poznatog britanskog lifestyle časopisa Wallpaper razvio se iz istraživanja koji je dizajnerski kolektiv Numen / For Use (Nikola Radeljković, Sven Jonke i Christopher Katzler) prvotno predstavio na bijenalu u St. Etienneu. Projekt je nastavljen kroz rad na scenografiji za danteov Inferno u režiji Tomaža Pandura, a nakon tog eksperimenta, uslijedio je uporni samoinicirani rad na razvoju svjetlosnih objekata nazvanima Numen-light.

O procesu rada na projektu Nikola Radeljković kaže: 'Ideja scenografije za Inferno bila je jednostavna. Istovremeno negirati prostor i učiniti ga beskonačnim, stvoriti virtualni svemir analognim sredstvima. Korištenjem plan-paralelnih zrcala oduvijek su se stvarali nadrealni prostori multipliciranih refleksija, problem je bio kako zatvoriti kubus a opet omogućiti gledateljima nesmetane vizure. Rješenje smo našli u špijunskom staklu koje smo postavili između publike i scenskog prostora. Špijunsko staklo ili prozirno ogledalo, s jedne strane zrcali kao pravo zrcalo a s druge je prozirno kao staklo. Postavljene trake svjetla po bridovima kubusa kroz ponavljanje stvaraju hiper-rastere koji simuliraju začudan osjećaj dubine.'

Dizajneri naglašavaju da je u projektu Numen-light prvenstveno riječ o kontinuiranom eksperimentu izvan uobičajene prakse oblikovanja uporabnih predmeta, odnosno istraživanju perspektive i percepcije prostora. No unatoč tom neutilitarnom konceptu, projekt je privukao pažnju proizvođača.
Prvih nekoliko stotina tehnički zahtjevnih Numen-light kubusa proizvela je talijanska tvrtka S.I.L.E., pa će se limitirana serija naći u prodaji u desetak izložbenih prostora galerije Lumas diljem Njemačke.

(Ira Payer)

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook