nova_akademija

Objavljeno: 24.02.2009.

Pokrenuta je inicijativa da se projektiranju nove zgrade Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu pristupi po načelima održive gradnje.

Tomislav Šestak

Tomislav Šestak

Mirko Rastić

Mirko Rastić

Milan Šabić

Milan Šabić

Hrvatska raspolaže velikim potencijalom obnovljivih izvora energije koji je, nažalost, vrlo malo iskorišten. Inicijativa nova_akademija, koju su pokrenuli nastavnici i studenti Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija, predstavlja poticaj da se u izradi urbanističko arhitektonskog rješenja nove zgrade Umjetničke akademije na kampusu Sveučilišta u Splitu doda preporuka da se projektiranju zgrade pristupi po načelima održive gradnje.

Inicijativa se temelji na principima dizajna u usmjerenog korisnicima i participativnog dizajna, koji u postupku dizajniranja stavljaju korisnike u središte razvojnog procesa. Stoga je pokrenuto internetsko sjedište na kojem se nalazi poziv nastavnicima i studentima Akademije da pošalju priloge i želje za novu zgradu. Stranica sadrži i osnovne informacije o održivoj gradnji, te galeriju pristiglih prijedloga. Sjedište projekta služi kao medij za promoviranje inicijative prema svima koji su uključeni u izgradnju nove akademije, te senzibiliziranju nastavnika i studenata o potrebama održive gradnje.

Nova Akademija je zamišljena kao niskoenergetska kuća koja bi trošila znatno manje energije nego zgrade iste veličine. S ugrađenim uređajima za korištenje obnovljivih izvora energije poput fotonaponskih sustava, vjetrogeneratora i termičkih solarnih sustava proizvodila bi električnu i toplinsku energiju za svoje potrebe, a eventualni višak slala u mrežu. Uz spomenute ekološke i gospodarske kao i socijalne koristi buduća zgrada akademije mogla bi biti prva ogledna niskoenergatska višekatnica u Hrvatskoj gdje bi se moglo prikupljati iskustva i educirati za buduće gradnje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook