auto(r)

Objavljeno: 22.02.2009.

Prva regionalna konferencija posvećena dizajnu automobila održava se u Domu HDLU u Zagrebu od 26. do 29. ožujka 2009.

Skice Kemala Curića

Skice Kemala Curića

Skice Kemala Curića

Aerospider braće Janković

Aerospider braće Janković

Aerospider braće Janković

Konferencija auto(r) organizira se s ciljem predstavljanja profesionalnih autora dizajna automobila s područja Jugoistočne Europe. Organizatori najavljuju ovo događanje kao najveću ovogodišnju konferenciju posvećenu dizajnu automobila u svijetu te prvo okupljanje ove vrste organizirano u našoj regiji.

O okviru konferencije predstavit će se: Mladen Barbarić, Siniša Brigljević, Kemal Curić, Domagoj Đukec, Ljupčo Gaševski, Georg Gedl, Robert Gotić, Omer Halilhodžić, Tome Jovanoski, Saša Lakić, Robert Lešnik, Elvir Mesalić, Milen Milenović, Uroš Pavasović, Goran Popović, Ernesto Rupar, Jovan Vujačić, Ana Zadnik i Dragan Žegarac. Njihovi crteži, fotografije te primjeri serijskih automobila koje su dizajnirali bit će izloženi u Domu HDLU.

Zanimljivost konferencije je predstavljanje Aerospidera, punim imenom — Alfa Romeo 6C 2300 Aerodinamica Spider Janković. Riječ je o možda najznačajnijem vozilu hrvatske povijesti automobilizma, sportskom automobilu koji su braća Gino i Oskar Janković dizajnirali i proizveli u Rijeci sredinom 1930-ih godina, surađujući s vodećim stručnjacima vremena: Vittoriom Janom, Ferdinandom Porscheom i Paulom Jarayem. Najveća inovacija dizajna Aerospidera, čiju proizvodnju je zaustavilo izbijanje Drugog svjetskog rata, bila je u neuobičajenom postavljanju vozačkog sjedišta u središte vozila.

U suradnji sa Studijem dizajna i Tekstilno tehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organiziran je u sklopu konferencije i natječaj “Dizajn automobila za generaciju rođenu 1990”. Pristigli radovi bit će predstavljeni na zasebnoj izložbi u galeriji Bačva u Domu HDLU.

Članovi HDD-a koji su podmirili svoju članarinu za prethodne godine imaju popust na kotizaciju (10%).

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook