Collateral Damage

Objavljeno: 15.01.2009.

Izložba Jonathana Barnbrooka Collateral Damage otvara se u srijedu 21. siječnja 2009. u Galeriji PM, Dom HDLU u Zagrebu.

Postav izložbe

Postav izložbe

Postav izložbe

Dizajn albuma

Dizajn albuma

Monografija Barnbrook Bible

Monografija Barnbrook Bible

Tipografija Doublethink

Tipografija Doublethink
Britanski dizajner Jonathan Barnbrook (1966) svoj osebujni pristup s uspjehom primjenjuje u širokom rasponu medija vizualnih komunikacija, ali je najpoznatiji po radu na području tipografije. Stekavši afirmaciju u vrijeme vala zanimanja za tipografiju koji je pratio pojavu digitalnog oruđa, Barnbrook je na jedinstvenom spoju dizajna i političkog aktivizma izgradio autorsku poziciju koja ga već dva desetljeća čini intrigantnom pojavom. Zahvaljujući čestoj primjeni u tisku, filmu i kompjuterskim igrama njegova raskošna historicistička pisma danas su globalno prepoznatljiva, a on sam postupno je ostvario status usporediv s onim njegovih istaknutijih naručitelja poput umjetnika Damiena Hirsta, o čemu svjedoči nedavno objavljivanje opsežne monografije “Barnbrook Bible — The Graphic Design of Jonathan Barnbrook” (2007).

Barnbrook u dizajn tipografije uvodi neuobičajene teme poput manipulacije jezikom, neuroze i društvene kontrole, kojima su obilježena i druga područja njegovog rada. Pronalazeći u komunikacijskom potencijalu dizajna lijek za duboki osjećaj nezadovoljstva svijetom, Barnbrook veliki dio energije ulaže u samoinicirane projekte kojima promiče antiglobalističke ideje. Njegov je aktivizam zadnjih godina pronašao odgovarajući okvir u suradnji s kanadskom organizacijom Adbusters, čiji je rad usmjeren protiv medija korporativnog kapitalizma te društvene i ekološke erozije izazvane njihovim djelovanjem.
Srijeda 21. siječnja, 19.30 — Otvaranje izložbe Collateral Damage
Galerija PM, Dom HDLU, Trg žrtava fašizma bb

Izložba Usputna šteta predstavlja Barnbrookova najvažnija ostvarenja na području tipografije i dizajna knjiga te odabir samoiniciranih aktivističkih radova i projekata ostvarenih u suradnji s organizacijom Adbusters. Ovaj retrospektivni pregled prvih dvadeset godina Barnbrookova djelovanja slijedi strukturu monografije Barnbrook Bible, ali uključuje i novije radove poput Remember Tibet, projekta koji su Barnbrook i Pedro Inoue pokrenuli u vrijeme održavanja Olimpijade u Pekingu.
Četvrtak 22. siječnja, 19.30 — Predavanje Friendly Fire
Galerija PM, Dom HDLU, Trg žrtava fašizma bb

Barnbrook će na primjeru izloženih radova govoriti o razvoju svoje metode rada i poimanju dizajna kao društveno odgovorne prakse. Prijateljska vatra je njegovo drugo predavanje u Hrvatskoj — gostujući u Zagrebu kratko po objavljivanju prijevoda manifesta First things First, Barnbrook je 2001. godine pomogao rasplamsati diskusiju o društvenoj odgovornosti dizajnera u vrijeme kada su koncentracija i utjecaj oglašivačkih agencija u našoj zemlji bili na vrhuncu, a rasprava o etici u dizajnerskoj profesiji najpotrebnija. Barnbrook se tom prigodom oduševio našom tipografskom baštinom iz razdoblja socijalizma, te je po uzoru na logotip tvrtke Standard konfekcija koji je 1960-ih dizajnirao Vinko Ožić-Pašić izradio pismo orwelovskog naziva DoubleThink.

Izložba "Collateral Damage" je otvorena do 10. veljače 2009.
Organizatori izložbe: HDD i HDLU
Organizacija: Lana Cavar, Tatjana Jallard
Koordinacija: Mirjana Jakušić, Željko Mrkšić
Dizajn postava: Barnbrook Design
Pokrovitelj izložbe: Lantea Grupa

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook