Pregled hrvatskog dizajna 0708

Objavljeno: 06.10.2008.

Katalog izložbe hrvatskog dizajna 0708, objavljen u listopadu 2008. Dvojezična (hrvatski, engleski) publikacija uključuje radove obuhvaćene izložbom i tekstove selektora.
“Ovogodišnji tiskani Pregled prilično se razlikuje od ranijih izdanja, rađenih s ambicijom obuhvaćanja čim većeg broja sadržaja od važnosti za dizajnersku zajednicu, za koje do nedavno nije postojao primjeren kanal. Godišnjaci Hrvatskog dizajnerskog društva, kako su se isprva zvale ove publikacije, dugo su bili jedino mjesto na kojem se moglo pronaći transkripte okruglih stolova, prijevode manifesta koji su polarizirali našu zajednicu ili oglede u kojima se artikuliraju kriteriji dobrog dizajna. Prije nepunih godinu dana, pokretanjem internetske stranice dizajn.hr napokon je ispunjen taj vakuum te smo u pripremu ovog izdanja mogli ući sa znatno drukčijim aspiracijama. To se može prepoznati i u opremi kataloških jedinica, koja je različita od one koja je pratila radove objavljene u Pregledu 040506, kada je za tekstovima koje su uz rad priložili autori slijedila opširna — nerijetko vrlo kritična — opaska selektora, kojom se prikazani rad željelo kontekstualizirati u hrvatsku tranzicijsku stvarnost. Ovog puta odlučili smo se opise radova ograničiti na minimum potreban za njihovo razumijevanje i istaknuti one osobine kojima se pojedino ostvarenje izdvaja od ostatka izložbe. Vjerujemo da onom smislu u kojem je Pregled ranijih godina služio kao okvir i poticaj za pisanje i mišljenje o dizajnu, danas to trebaju biti historiografske publikacije o dobitnicima nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva za životno djelo, koja je ove godine pripala Mihajlu Arsovskom. Nakon desetljeća u kojima je svaka nova generacija hrvatskih dizajnera stupala na scenu poništavanjem doprinosa svojih prethodnika, dokumentiranje i kritička procjena opusa naših najvažnijih autora napokon se čine jednako važni nastojanju da se katalogizira tekuća produkcija dizajna.” (iz Pregleda)


Sadržaj

Ira Payer: Uvodnik
Željko Serdarević: 0708
Lana Cavar: Dizajn vizualnih komunikacija
Koraljka Vlajo: Produkt | industrijski dizajn
Ante Tonči Vladislavić: Modni i odjevni dizajn
Koncept
Studentski radovi


Impresum

Za izdavača: Ira Payer
Glavni i odgovorni urednik: Željko Serdarević
Izvršna urednica: Mirjana Jakušić
Uredništvo: Ira Payer, Lana Cavar, Ante Tonči Vladislavić, Koraljka Vlajo
Lektura: Maja Trinajstić
Prijevod: Janka Doranić, Linda Zanella
Dizajn: Bilić_Müller Studio
Prijelom: Niko Potočnjak

ISBN 978-953-6778-02-7

CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 679184.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook