Anti-dizajn / Trajne alternative

Objavljeno: 21.12.2008.

43. zagrebački salon primijenjene umjetnosti i dizajna poziva na sudjelovanje na izložbi posvećenoj društvenoj odgovornosti autora. Prijave do 26. siječnja 2009.

Zagrebački salon je izložbena manifestacija posvećena prezentaciji suvremenog nacionalnog likovnog stvaralaštva, s kontinuitetom održavanja od 1965. godine. Utemeljitelj i pokrovitelj Salona je Skupština Grada Zagreba. Izvršni organizator 43. zagrebačkog salona je Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti – ULUPUH. Ovo izdanje Salona bit će posvećeno temi “Trajne alternative” u oblikovanju, u smislu načina organiziranja i artikuliranja nove razine dinamizma i kompleksnosti suvremenoga društva.

Društvena odgovornost autora, koji kroz bavljenje odnosom oblika i sadržaja (funkcije i forme, ili označitelja i označenog) preispituje kontekst i trenutak u kojemu stvara, podrazumijeva shvaćanje činjenica trenutka “sada” i djelovanje u skladu s njima. Naime, masovno društvo, koje je karakterizirao jedinstven, gotovo univerzalni standard potrošnje evolviralo je u heterogeno društvo sve veće kompleksnosti, u kojemu se dokida razlučivanje disciplina i medija istodobno s proturječnom tendencijom u oblikovanju – da ono postaje zasebna vizualna kategorija odvojena od proizvodnih i društvenih procesa te – strategijom obećanja – sve brže generirajući stalno nove potrebe.

U nazivu ovog izdanja Salona preuzeta je pamfletska oblikovna metoda anti-dizajna, ili radikalnog dizajna, u svome se vremenu služeći dizajnom kao načinom kritike tržišno-potrošačkog modela društva. Povijesne i suvremene avangarde, kao trajne alternative mainstreamu u oblikovanju, redovito postaju njegovim dijelom i stoga nanovo se samo-stvarajući. Autori su pozvani odgovoriti na navedenu koncepciju Salona, a na promišljanje su im ponuđena pojedina specifična područja ove tematike. Salon je otvoren svim oblicima umjetničkog djelovanja i izražavanja na području primijenjenih umjetnosti i dizajna, u tradicionalnim i novim, kao i medijima izvan područja likovnosti.

Detaljnije o kategorijama i propozicijama natječaja ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook