Tvornica lijepih knjiga

Objavljeno: 06.12.2008.

14. Sa(n)jam knjige u Puli donosi niz zanimljivih dizajnerskih programa — izložbu “50 knjiga / 50 naslovnica” američkog udruženja AIGA, izložbu ilustracija i predstavljanje monografije Mirka Ilića te izložbu i dva predavanja američkih dizajnera knjiga Paula Buckleya i Ingsu Liu.

AIGA 50/50

AIGA 50/50

Dejan Kršić / Mirko Ilić

Dejan Kršić / Mirko Ilić

Dejan Kršić / Mirko Ilić

Ingsu Liu

Ingsu Liu

Ingsu Liu

Paul Buckley

Paul Buckley

Paul Buckley

Ponedjeljak, 8. 12.

U nekadašnjem prostoru Narodne obrane otvara se u 21 h izložba "Mirko Ilić Book Review", pregled Ilićevih ilustracija za naslovne stranice tjednih priloga vodećih američkih časopisa posvećenih knjizi i izdavaštvu poput The New York Times Book Review, Los Angeles Times Book Review i The Washington Post Book World.

Još dvije izložbe dizajna otvaraju se u 21 h u galeriji Cvajner pod zajedničkim nazivom "Tvornica lijepih knjiga". U ovom prostoru bit će predstavljeni odabir radova gostiju ovogodišnjeg sajma, američkih dizajnera Paula Buckleya i Ingsu Liu, te izložba "50 knjiga / 50 naslovnica" koju organizira američko udruženje AIGA - American Institute of Graphic Arts.

Izložba 50/50 predstavlja sukus najuspjelijih dizajnerskih rješenja u međunarodnom izdavaštvu i rezultat je natječaja s tradicijom dugom devedeset godina. Posebnost ovogodišnjeg izbora je to da po prvi put uključuje projekt realiziran u Hrvatskoj — knjigu Marc Chagall — Priča nad pričama, koju je za Galeriju Klovićevi dvori dizajnirao Nedjeljko Špoljar iz studija Sensus Design Factory.

U 21.30 h, također u galeriji Cvajner, slijedi predstavljanje knjige Mirko Ilić - strip / ilustracija / dizajn / multimedija autora Dejana Kršića, objavljene u izdanju naklada AGM i Profil. U predstavljanju monografije, koja se nalazi i u užem krugu kandidata za nagradu Kiklop za najbolje oblikovanu domaću knjigu, sudjeluju Mirko Ilić, Dejan Kršić i Željko Serdarević.


Utorak, 9. 12.

U 15 h, u Domu hrvatskih branitelja organizira se "Book Design: Pro Q&A Session", razgovor s Mirkom Ilićem, Paulom Buckleyem i Ingsu Liu o dizajnu knjiga. Događanje je namijenjeno nakladnicima, dizajnerima i drugim profesionalnim posjetiteljima sajma te je za prisustvovanje potrebno kontaktirati organizatore.

Paul Buckley radi već niz godina kao kreativni direktor američkog ogranka nakladničkog koncerna Penguin Group, gdje rukovodi timom dizajnera i art direktora opremajući izdanja biblioteka Penguin, Viking, Penguin Press, Portfolio i Sentinel. Surađujući s nizom darovitih autora, dizajnera, fotografa, ilustratora i tipografa, njegov tim godišnje proizvede oko 600 naslova. Njihovi radovi često su nagrađivani na različitim natječajima i godišnjim pregledima dizajna. Buckley je dobitnik nagrade britanskog Design Museuma za 2008. godinu u kategoriji grafičkog dizajna.

Ingsu Liu rođena je na Tajvanu, a od četrnaeste godine živi u Sjedinjenim državama. Diplomirala je dizajn na Pratt Institute, počela karijeru kao dizajnerica u Penguin Books. Radila je u grafičkim odjelima poznatih izdavačkih kuća William Morrow Books i Vintage Books/Random House, a trenutačno je art direktorica u WW Norton Books. Za svoje radove dobila je brojna priznanja na različitim izložbama i pregledima grafičkog dizajna.


Srijeda, 10. 12.

Razgovor s Mirkom Ilićem u Domu hrvatskih branitelja (kavana Mozart) u 10 h. Ovogodišnje izdanje sajma posvećeno je temi nomadizma, koja je poslužila i kao pogodan okvir za ovo Ilićevo predstavljanje. Riječima organizatora: "Postmoderni Odisej ne vraća se kući; njegova Itaka nepoznati je arhipelag i on smjelo bludi njegovim obalama. Identitet nomada tvori se i razgrađuje u kretanju." Moderator razgovora je Vojo Šiljak.

U koncertnoj dvorani Doma hrvatskih branitelja, u 11.30 h bit će organizirano predavanje Paula Buckleya i Ingsu Liu "O lijepim knjigama", koje je otvoreno za javnost. Supružnici Buckley i Liu predstavit će svoje radove i prenijeti iskustvo u procesima odlučivanja o dizajnu u velikim američkim izdavačkim kućama.

Detaljnije o programu sajma ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook