Prve hrvatske tvrtke nagrađene za upravljanje dizajnerskim procesom

Objavljeno: 01.11.2008.

U Cardiffu su dodijeljene nagrade za najbolji menadžment dizajna, a među nagrađenima su i dvije hrvatske tvrtke: istarski Labinprogres i Intera iz Zagreba.Labinprogres iz Istre nagrađen je Počasnim priznanjem za menadžment dizajna u kategoriji velikih tvrtki Europe našavši se u društvu prestižnih poput španjolske Roca, engleskog Virgin Atlantic i njemačkog Alfred Kärcher GmbH. Labinprogress je nagrađen za projekt Tuber (dizajn: Tomislav Kraljević i Tomislav Jelić).

Druga hrvatska tvrtka, Intera iz Zagreba, osvojila je Počasno priznanje za najbolji menadžment dizajna prvog dizajnerskog projekta - kolekciju namještaja Element (dizajn: Numen).

Svečanost dodjele nagrada DME 2008 i prateća izložba nagrađenih bili su centralni događaj Festivala dizajna ove godine u Cardiffu, a upriličili su ga gosti - senior menadžment i dizajnerski timovi najinovativnijh organizacija iz cijele Europe. Prvi ministar Walesa, Hon Rhodri Morgan, imao je čast otvoriti svečanost, a pridružio mu se Reinhard Buscher, Voditelj odjela Europske komisije za Razvoj inovacijske politike te prof. Antony Chapman, Viši savjetnik UWIC (University of Wales Institute, Cardiff).

Dizajn i menadžment dizajna prepoznati su od Europske komisije kao ključni element inovacijske strategije Europe - upravo zahvaljujući projektu Admire u sklopu kojeg se je od 2007. započelo sa dodjeljivanjem Nagrada za menadžmet dizajna. Ovome je natječaju svrha izdvojiti i nagraditi najistaknutije primjere primjene menadžmenta dizajna u 30 država članica i kandidata Europske unije. Nagrada nastoji prepoznati izazove s kojima se organizacije svakodnevno susreću te ih uspješno svladavaju uz pomoć strateške uporabe dizajna. Hrvatski dizajn centar jedan je od 19 partnera, dizajn centara iz 12 europskih zemalja koji vode ovaj projekt čiji je cilj podržati dobar menadžment dizajna, a time i sposobnost inovacije kao i konkurentnost europskih tvrtki i organizacija.

Programski savjet HDC-a nominirao je ove godine za nagradu još nekolicinu hrvatskih tvrtski među kojima su Labinprogres i Intera od strane međunarodnog žirija, sastavljenog od vodećih stručnjaka na polju menadžmenta dizajna, nagrađeni počasnim priznanjima. Osvojena Nagrada za menadžment dizajna označava potvrdu da je nominirana tvrtka europski predvodnik u inovacijama i uvođenju promjena, kao i da dokazuje izvrsnost u poslovanju. Uspjeh je utoliko veći ako se uzme u obzir da je na natječaj bilo prijavljeno više od 160 uglednih tvrtki iz zemalja članica EU.

Direktor Labinprogres TPS-a, Dorian Knapić komentirao je značaj ove nagrade: "Kvaliteta, funkcionalnosti i sigurnost bile su nekad osnovne vrijednosti koje su tražili kupci poljoprivredne mehanizacije. No vremena se mijenjaju, kao i preferencije današnjih kupaca koji traže nešto više i različito. Svjesni činjenice da je dizajn jedan od ključnih elementa inovativnog i uspješnog poslovanja, Labinprogres TPS veliku je pažnju posvetio dizajnu i integrirao ga u svoju poslovnu strategiju. Time je ostvarena komparativna prednost koju su prepoznali kupci, ali i dizajnerska struka." Nagradu su u ime Labinprogresa primili Barbara Babić, voditeljica marketinga, Tomica Črnac, voditelj komercijalne službe poljoprivrednog programa i Arsen Smoković, glavni inžinjer razvoja.
Činjenica da se radi o prestižnom europskom natječaju na kojem smo se ravnopravno borili s najuspješnijim europskim kompanijama koje surađuju s vrhunskim dizajnerima i izdvajaju ogromna financijska sredstva za dizajn - Virgin Atlantic, Roca i Kärcher - osvojeno Počasno priznanje istaknulo je rad Labinprogresa na visokoj razini."

"Prvi samostalan razvoj proizvoda Intera je, kao tvrtka specijalizirana za opremanje interijera stranim namještajem, pokrenula 2006. g. u suradnji s grupom dizajnera Numen/For Use. Proizvodnja vlastite kolekcije namještaja iz masivnog drva pod imenom Element upečatljivog dizajna i jakog identiteta kolekcije, rezultirala je u kratkom vremenu osvajanjem nekoliko domaćih i međunarodnih priznanja te zapažen uspjeh u popularizaciji domaće industrije namještaja. Osim prodaje u Hrvatskoj, kolekcija Element se trenutno izvozi na tržišta Austrije, Slovenije i Švicarske, a u tijeku su pregovori i za ostale zapadnoeuropske zemlje, te sjevernoameričko tržište. Počasno priznanje na DME 2008 veliki nam je poticaj u daljnjem razvoju kolekcije koja će svoj slijedeći međunarodni nastup zabilježiti već u siječnju 2009. godine na najznačajnijem svjetskom sajmu namještaja u Kölnu." - izjavio je direktor Intere Vladimir Mikić.Pobjednici i dobitnici počasnih priznanja Nagrade za menadžment dizajna u 2008.g.:

Nagrada za najbolji menadžment dizajna u velikoj tvrtki
Pobjednici: Roca (Španjolska), Virgin Atlantic (Velika Britanija), Kärcher (Njemačka).
Počasna priznanja: Labinprogres TPS (Hrvatska), DSB (Danska), KTM (Austrija), Royal TNT Post (Nizozemska)

Nagrada za najbolji menadžment dizajna u srednje velikoj tvrtki
Pobjednici: Eva Denmark (Danska), Cifial (Portugal), Thrislington Cubicles (Velika Britanija).
Počasna priznanja: Grupo Vangest (Portugal), Vöslauer Mineralwasser (Austrija), Hisar (Turska), Ensto (Finska).

Nagrada za najbolji menadžment dizajna u maloj tvrtki
Pobjednici: Vipp (Danska), Curana (Belgija), Vacu Vin (Nizozemska).
Počasna priznanja: Performance Health Products (Velika Britanija), MuseumsQuartier Wien (Austrija) LiZLaKe (Velika Britanija).

Nagrada za najbolji menadžment dizajna u mikro tvrtki
Pobjednici: Industreal (Italija), Plusarkkitehdit (Finska), SENZ Umbrellas (Nizozemska).
Počasna priznanja: Gaia & Gino (Turska), Vlaemsch (Belgija).

Nagrada za najbolji menadžment dizajna u javnoj ili neprofitnoj organizaciji
Pobjednici: HOWEST-PIH (Belgija), NHS National Patient Safety Agency (Velika Britanija), INTERIEUR Foundation (Belgija).
Počasna priznanja: Gemeente Amsterdam (Nizozemska), RATP (Francuska).

Nagrada za najbolji menadžment dizajna prvog dizajnerskog projekta
Pobjednici: Nlisis (Nizozemska), MADARA Cosmetics (Latvija), ELIET (Belgija).
Počasna priznanja: Element / Intera (Hrvatska), SoBor (Velika Britanija), Nightingale Care Beds (Velika Britanija), D’nmark / Magnus Olesen (Danska).

Nagrada za najbolju implementaciju strategije dizajna za održivi razvoj
Sponzor nagrade: Welsh Assembly Government
Pobjednik: EDF Research & Development (Francuska).
Počasno priznanje: Extremis (Belgija).

Detaljnije o Nagradi za dizajn menadžment i ostalim aktivnostima: www.designmanagementeurope.com

(pripremila: Tatjana Jallard)

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook