Bibliografija billboarda

Objavljeno: 15.10.2008.

Izložba Vlade Marteka čiji je medij ujedno tema projekta, otvorena je od 13. listopada do 10. studenoga 2008. u Studentskom centru, Zagreb, Savska 25.

Prvi billboardi u Zagrebu bili su locirani upravo ispred Studentskog centra. Bili su to na platno preslikani filmski plakati za Kino SC-a, dakle bili su u službi marketinga kulture. Danas, posvuda, u vizualnom inventaru grada marketing se referira na sebe sama.

Martekovi radovi ostavljaju dojam kolažiranja utisaka, dokumentacije stanja jednog osjećanja uobličenog simbolima alarmirane realnosti. Uvijek prisutna višeznačnost u Martekovim radovima ukazuje i na primjenu metode dekonstrukcije, pri čemu se uspostavlja novi odnos originala i kopije, odnos nerazgraničenja. U posvemašnjoj obuzetosti svijeta hvatanjem trenutka, umjetnik ludičkim tonom ukazuje na zaborav općeljudskih stvari, poput imena uporabnih predmeta. Upadljivi oblici fetišističkog predznaka doprinose postvarenju efekta sveopće zaigranosti.

Ako je akcionizam crvena nit Martekova rada, on uvijek pritom polazi od jezika, umjetnički medij mu je riječ; jezik i poruka; pisanje: umjetnošću oprostoruje jezične situacije. On pokušava “standardnoj” publici protumačiti zašto koristi pisanje kao medij umjetnosti, u što nadalje upliće i etiku, baštinu historijskih avangardi koje sanjaju o revoluciji — ne samo vanjskoj već ponajprije nutarnjoj revoluciji, pojedinca. S jedne je strane ideologija, s druge je čovjek stalno izložen njezinom razornom djelovanju, od kojega ga štiti umjetnost; podsjeća ga da svoju pobunu mora stalno njegovati i da se mora mijenjati: “a danas će ljudi radije umrijeti nego se mijenjati”.

Izložba “Bibliografija billboarda” organizira se u okviru ciklusa Ploha/Površina autorice Silve Kalčić. Izložba se može pogledati iz vizure posjetitelja izložbe (i na način drive-in kina s obližnjeg parkirališta), prolaznika, vozača ili putnika u tramvaju.

Vlado Martek (rođen 1951., Zagreb) diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1976. U razdoblju od 1975. do 1978. djeluje u sklopu tada neformalne Grupe šestorice autora, s kojima radi izložbe-akcije te pokreće časopis-katalog MAl 75. Od 1978. do 1991. djeluje u alternativnim galerijama Podrum i Prošireni mediji. Zaposlen je kao knjižničar.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook