Zagrebački Street Art

Objavljeno: 08.10.2008.

Dokumentacijska izložba ulične umjetnosti u odabiru Fedora Kritovca otvara se u galeriji Ulupuh u Zagrebu u četvrtak, 9. listopada, u 19 h.

Na izložbi će biti predstavljene autorske snimke “ulične umjetnosti”, odnosno jednog njenog specifičnog segmenta: manuelne unikatne i multiplicirane likovne i tekstualne tvorevine (naljepnice, šablone, grafiti...) koje je autor zatekao u javnim gradskim prostorima. Riječ je o urbanim intervencijama u relativno malom mjerilu, te njima komplementarnim postavima sličnih elemenata ali koji su u funkciji informiranja i komuniciranja, te su tako u zoni “sive ekonomije”, mjesnog komuniciranja: razne ponude roba i usluga, škole, tečajevi, putovanja, krediti... Autor ovim fenomenima prilazi kao kulturnim i urbanim pojavama bez apriorne estetske valorizacije (ružno/lijepo, zanimljivo/efemerno).

U predgovoru kataloga izložbe autor objašnjava svoj pristup: “Street Art shvaća se suženo, ali i prošireno od uobičajenih današnjih određenja 'umjetnosti ulice' — kao specifičan vizualni fenomen, diskretan, pa i anoniman — ali s identitetom. Podalje od spektakla, atrakcije, entertainmenta. Unikatan ili serijski, ponovljiv ili ne. Očitujući izravno ili posredno svoje podrijetlo. U njemu se (u Zagrebu naročito) združuju djela razne naravi (u ispisima, crtežima, printovima, šablonama, naljepnicama, plastikama, kolažima....): kreativne, ispovjedne, propovjedne, pozivne, provokativne, komercijalne, “siva ekonomija”, informativne... Izložba  je fokus u autorskom praćenju urbanosti i zamišljena je kao točka okupljanja,  zanimanja, vrednovanja i daljnjih poticaja.”

Fedor Kritovac
rođen je 1938. godine u Zagrebu gdje i živi. Studij arhitekture i doktorat društvenih znanosti na području sociologije. Stručni, znanstveni, edukacijski, publicistički i javni rad usmjeren prema kulturnim, umjetničkim, tehnološkim aspektima suvremenog svijeta. Urbani svijet kao mjesto stvaranja, proizvodnje, potrošnje, boravljenja, putovanja, personalnih i medijskih interakcija, mašte... u fokusu je autorske pozornosti i pažnje. Dugogodišnji je član ULUPUH-ove Studijske sekcije.

Izložba će biti otvorena do 18. listopada, radnim danom od 10 do 17 sati, subotom od 10 do 13 sati, dok je nedjeljom galerija zatvorena. Tekst preuzet sa stranica ULUPUH-a.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook