Plakati Borisa Bućana iz zbirke NSK

Objavljeno: 18.07.2008.

Grafička zbirka Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu predstavlja u sklopu projekta Digitalna baština 163 plakata koje je Boris Bućan darovao knjižnici 2001. godine. Bućanovi plakati pridružili su se tako digitalnim izdanjima djela Marka Marulića, Fausta Vrančića i Hanibala Lucića te drugim dragocjenostima pohranjenim u fondu NSK koje su na ovaj način učinjene javno dostupnima.

Među radovima predstavljenim na stranici NSK su neka od Bućanovih najvažnijih ostvarenja na području dizajna plakata, a po brojnosti se ističu rješenja za nastupe Zagrebačkih simfoničara i predstave Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. Pregled otvara plakat predstave “Oslobođenje Skopja” iz 1979. godine, a zaključuje plakat “Anđeo na mom ramenu” iz 1999. godine, nagrađen prvom nagradom Međunarodnog bijenala kazališnoga plakata u poljskom gradu Rzeszowu.

Boris Bućan je rođen 1947. godine u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjene umjetnosti i diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti 1972. u klasi Raula Goldonija. Različitim likovnim disciplinama, a posebice grafičkim dizajnom bavi se od 1970, od kada i samostalno izlaže u najreprezentativnijim galerijama Hrvatske i svijeta. Godine 1984. izlagao je na Venecijanskom bijenalu kao jedini predstavnik Jugoslavije. Dobitnik je brojnih vrijednih nagrada za dizajn, uključujući nagradu za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook