Maja Čule i Dora Budor su pobjednice Magdalene!

Objavljeno: 19.05.2008.

Na ovogodišnjem desetom festivalu kreativnih komunikacija Magdalena najboljim radom proglašen je Duties Free Store, koncept dviju mladih autorica iz Zagreba, nedavno nagrađen i na Zgrafu 10.Najboljim radom na ovogodišnjoj Magdaleni proglašen je 'Duties Free Store', instalacija studentica zagrebačkog Studija dizajna Maje Čule i Dore Budor  kojom su ulazni prostor u Studij dizajna u Frankopanskoj ulici u Zagrebu privremeno pretvorile u 'bescarinsku trgovinu', kao reakciju na sve veći broj luksuznih trgovina u neposrednom susjedstvu Studija dizajna.

'Trgovine su praktički blokirale ulaz u školu, koja izgleda više kao shopping centar, nego kao škola. Također, nastavni program je sve više zasnovan na komercijalnom oglašavanju i pridaje premalo pažnje neprofitnim, kulturnim i inovativnim projektima. Stoga smo odlučile kritički se odrediti prema aktualnoj situaciji i napraviti instalaciju kojom smo pretvorile čitavu školu u supermarket.', kažu Maja i Dora.

Žiri je izjavio da je 'odluka bila teška, no presudila je svježina koncepta te činjenica da pokazuje svijest i kritički pristup prema današnjoj komercijalizaciji društva i javnog prostora'.

Osim glavne nagrade, isti rad je osvojio i Golden Bra za najbolji 'spoof'. Autorice su za mjesečne vodiče SC-a osvojile i nagradu Golden bra za najbolji dizajn, a Dora Budor još i New Moment Art in Advertising Award za svoj projekt Bible Calendar.

Ovogodišnja Magdalena još jednom potvrdila snagu mladih dizajnerica i dizajnera iz Hrvatske: tri Golden Bra su otišla studentima splitskog UMASA - Tomislavu Šestaku u kategoriji 'Best small promo' za vizualni identitet VUK, Danijelu Simonu i Milanu Latkoviću u kategoriji Best motion za spot Kamiondžije, Igoru Carliju u kategoriji 'Best experimental' za projekt Cuvajmo Jadro, dok je Hrvoje Živčić sa zagrebačkog Studija dizajna za knjigu Ako jedne zimske noći neki putnik osvojio nagradu 'Golden bra for newcomer of the year':
Silver bra u kategoriji Small promos osvojili su Kristina Poropat i Viđen Slamar iz Studija Sonda za (Po)modni razgovori, a Silver bra u kategoriji logotipa dodijeljen je radu Artfire autorice Imelde Ramović.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook