Grad Vodnjan je dobio vizualni identitet!

Objavljeno: 22.04.2008.

Zagreb, 22. travnja 2008.Stručni ocjenjivački sud Natječaja*, sastavljen od predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva i Grada Vodnjana, odlučio je dodijeliti prvu nagradu u iznosu od 50.000 kn studiju Sensus Design Factory za rad pod nazivom 'Grad priča'. Druga nagrada u iznosu od 20.000 kn dodijeljena je Studiju Cuculić, a treća nagrada od 10.000 kn također studiju Sensus Design Factory. Osim dva nagradjena studija, kao pozvani autori sudjelovali su još i agencija Bruketa & Žinić, Boris Ljubičić (Studio International) i Studio Sonda.

Javno-pozivni natječaj objavljen 15. veljače 2008. imao je za svrhu dobivanje kvalitetnog, visokokomunikativnog, stručno projektiranog sustava vizualnog identiteta Grada Vodnjana, što je prvi korak u provedbi strategije razvoja identiteta Grada Vodnjana.

Uspješnim dovršetkom natječaja i objavom rezultata započinje najvažniji dio ove inicijative - implementacija prvonagradjenog dizajnerskog rješenja koju će u svim segmentima nadzirati Savjetodavni odbor Natječaja, a koja bi trebala doprinijeti prepoznatljivosti lokalnih gospodarskih proizvoda i usluga te unapredjenju kulturnog turizma. Već u prvoj fazi očekuje se upotreba vizualnog identiteta u okviru sustava usmjeravanja i dizajna natpisnih ploča za označavanje svjetovnih i sakralnih spomenika na području Vodnjanštine. Posebnim pravilnikom uredit će se mogućnost korištenja grafičkih standarda na području Vodnjanštine.

Hrvatsko dizajnersko društvo ističe ovaj natječaj kao kvalitetan primjer institucionalne suradnje koja u Hrvatskoj na projektima dizajna vizualnog identiteta često izostaje, a identiteti se često projektiraju nestručno. Grad Vodnjan i Udruga Kontrada, na čiju inicijativu je organiziran Natječaj uz stručnu provedbu HDD-a, pokazali su razumijevanje stručne problematike koja može poslužiti ostalim institucijama u javnom sektoru kao pozitivan primjer postupaka kojima se dobiva uspješna vizualna komunikacija.


Kao obrazloženje odluke o prvoj nagradi, Ocjenjivački sud je medju ostalim naveo:
“Prvonagrađeno rješenje 'Grad priča' temelji se na čvrstom konceptu koji na dizajnerski poticajan i suvremeni način prenosi bogatstvo i slojevitost kulture Grada Vodnjana. Nositelj reduciranog rješenja je 'stripovski oblačić' koji je u dovoljnoj mjeri stiliziran da postaje samostalni grafički morfem, a da pri tome funkcionira i na narativnoj razini. Sam grafički oblik je vrlo neutralan i na granici je funkcionalnosti kao znak, ako ga se interpretira izolirano. 'Oblačić' dobiva svoj smisao kroz njegovu aplikaciju u različitim situacijama, kroz njegov suodnos s informacijama ili vizualnim motivima. Projekt je inkluzivan i poziva korisnika na uključivanje i promišljanje o tome što određena situacija unutar sistema posreduje. Na taj način korisnik intenzivnije i aktivnije prorađuje informaciju što teoretski implicira i njeno bolje usvajanje.”


Autor pobjedničkog rješenja Nedjeljko Špoljar (Sensus design factory) o prvonagradjenom konceptu:
'Kao područje bogate povijesti te multikulturalnog, višejezičnog okružja koje daje poseban naglasak na pojam komunikacije i njenu intenzivnost, simbol koji ukazuje na živi i kontinuirani dijalog nametnuo se kao logičan odabir forme koja će potpisati Grad s poviješću o kojoj se može beskrajno dugo pričati, kao i njegove stanovnike kojima važnost svakodnevne (ne samo verbalne) komunikacije ima dodatnu životnu dimenziju.'
* Ocjenjivački sud Natječaja činili su: Nenad Dogan - grafički dizajner, (predsjednik Ocjenjivačkog suda; HDD), Maroje Mrduljaš - arhitekt, kritičar dizajna i arhitekture (HDD), Feđa Vukić - teoretičar dizajna i predavač na Studiju dizajna u Zagrebu (HDD), Narcisa Vukojević - grafička dizajnerica (HDD), Nataša Nefat - Konzervatorski odjel MK u Puli, Nensi Giachin Marsetič, (Grad Vodnjan) i Tajana Ujčić (predsjednica Udruge/Assocazione “Kontrada”).

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook