Grad Vodnjan je dobio vizualni identitet!

Objavljeno: 19.04.2008.

Objavljeni su rezultati natječaja za dizajn vizualnog identiteta Grada Vodnjana, koji je raspisao Grad Vodnjan, a provelo Hrvatsko dizajnersko društvo. Nagrade su u subotu dodijeljene na svečanosti u Vodnjanu.

1. nagrada - Sensus design factory

1. nagrada - Sensus design factory

2. nagrada - Studio Cuculić

2. nagrada - Studio Cuculić

3. nagrada - Sensus design factory

3. nagrada - Sensus design factory

Ocjenjivački sud Natječaja, sastavljen od predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva i Grada Vodnjana, odlučio je dodijeliti prvu nagradu u iznosu od 50.000 kn studiju Sensus design factory za rad pod nazivom 'Grad priča'. Druga nagrada u iznosu od 20.000 kn dodijeljena je Studiju Cuculić, a treća od 10.000 kn također studiju Sensus design factory.

Prema mišljenju članova Ocjenjivačkog suda, sva tri nagrađena rada zadovoljavaju visoke strukovne standarde i odabir svakog od njih bi bio vrijedan doprinos kako dizajnerskoj kulturi tako i identitetu grada Vodnjana.

Kao obrazloženje odluke o prvoj nagradi, Ocjenjivački sud je naveo: “Prvonagrađeno rješenje Sensus design factory pod sloganom 'Grad priča' temelji se na čvrstom konceptu koji na dizajnerski poticajan i suvremeni način prenosi bogatstvo i slojevitost kulture grada Vodnjana. Nositelj reduciranog rješenja je 'stripovski oblačić' koji je u dovoljnoj mjeri stiliziran da postaje samostalni grafički morfem, a da pri tome funkcionira i na narativnoj razini. Sam grafički oblik je vrlo neutralan i na granici je funkcionalnosti kao znak, ako ga se interpretira izolirano. 'Oblačić' dobiva svoj smisao kroz njegovu aplikaciju u različitim situacijama, kroz njegov suodnos s informacijama ili vizualnim motivima. Rješenje zahtijeva angažman i određeni napor korisnika u njegovom iščitavanju, no duhovitost i fleksibilnost ideje bi u primjeni vjerojatno bila usvojena i razumljiva. Projekt je inkluzivan i poziva korisnika na uključivanje i promišljanje o tome što određena situacija unutar sistema posreduje. Na taj način korisnik intenzivnije i aktivnije prorađuje informaciju što teoretski implicira i njeno bolje usvajanje. Također, projekt podrazumijeva stalni rad i kontrolu njegove aplikacije za što trebaju postojati resursi i spremnost, kako autora tako i lokalnih institucija zaduženih za provedbu. Grafička reduciranost rješenja i njegov konceptualni karakter su vrlo suvremeni, što je s jedne strane prednost obzirom da naglašava okrenutost Grada Vodnjana prema budućnosti, no u aplikacijama treba pokušati ostvariti i jasnu vezu prema tradicijskom nasljeđu.”

Više o rezultatima natječaja na: http://dizajn.hr/?#276


Ocjenjivački sud Natječaja činili su:
Nenad Dogan, grafički dizajner, HDD (predsjednik Ocjenjivačkog suda)
Maroje Mrduljaš, arhitekt, kritičar dizajna i arhitekture, HDD
Feđa Vukić, teoretičar dizajna i predavač na Studiju dizajna u Zagrebu, HDD
Narcisa Vukojević, grafička dizajnerica, HDD
Nataša Nefat, Konzervatorski odjel MK u Puli
Nensi Giachin Marsetič, Grad Vodnjan
Tajana Ujčić, Udruga/Assocazione “Kontrada”

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook