Tipografska izložba Siniše Reberskog

Objavljeno: 14.04.2008.

Izložba “Digitalizacija ptičjeg pera” otvara se u utorak, 15. travnja, u 19 sati, u Galeriji ULUPUH u Zagrebu i ostaje otvorena do 24. travnja.

Izložba pokazuje proces nastanka tipografije Libersina, koju je Reberski oblikovao za projekt Hrvatskog jezičnog portala — internetom distribuiranog rječnika hrvatskoga jezika koji pokreću Novi Liber i SRCE. Na portalu su dostupna četiri reza obitelji Libersina: Normal, Bold, Italic i Bold italic. Pismo obuhvaća slovne i ostale tipografske znakove potrebne za latinično pisanje južnoslavenskih jezika, za zapadno i istočno europske jezike, grčki te ostale jezike važne za hrvatsku etimologiju. S oblikovnog stajališta Libersina je renesansna antikva kaligrafskog tipa.

Naizgled enigmatičan naziv izložbe ustvari je poetizirana metaforična sintagma, kojom Siniša Reberski, jedan od naših vrsnih znalaca na području kaligrafije, tipografije i grafičkog oblikovanja pisma, ukazuje na stalnu prisutnost (koja je različita tek u formi) jedne od najstarijih čovjekovih aktivnosti i jedne od najvažnijih civilizacijskih tekovina: pisanja i pisma. Autorov stav u kreaciji pisama polazi od premise kako, unatoč razvoju tiskarstva, oblik slova još uvijek nastaje iz pisanja, te jedino takav može biti stvarno likovno i funkcionalno visokokvalitetan.

U okviru programa “Galerija ULUPUH predstavlja autore” posjetitelji galerije se u subotu, 19. travnja, od 11 do 13 sati mogu upoznati s drugim aspektom stvaralaštva Siniše Reberskog — kaligrafijom i tradicionalnim rukopisnim tehnikama. Reberski će demonstrirati pisanje trskom i ptičjim perom te manje poznate pripremne radnje kao što su ribanje tuša te zarezivanje pera, trske ili bambusa za pisanje. Zatim će ispisivati tradicionalna pisma: minuskulu, majuskulu i glagoljicu, a posjetitelji će se i sami u tome moći okušati uz njegovu stručnu pomoć.

Siniša Reberski rođen je 1962. u Zagrebu, gdje je 1987. diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti — odsjek grafike, u klasi prof. Ante Kuduza. Godine 1987. upisao je u Beču Visoku školu za primijenjenu umjetnost, gdje je studirao do 1990. u klasi za umjetničko pismo i oblikovanje knjiga. Godine 1991. počinje predavati na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti — prvo u svojstvu asistenta, a od 1995. u svojstvu docenta, predajući kolegije Pismo, Primijenjena grafika i Oblikovanje računalom. Od godine 1994. kolegij Pismo predaje i na Studiju dizajna u Zagrebu. Član je ULUPUH-ove Sekcije za grafički dizajn.

Izložba “Digitalizacija ptičjeg pera” može se razgledati radnim danom od 10 do 17 sati (četvrtkom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati) i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom je galerija zatvorena.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook