Projekt “Made in Bunch” u časopisu Etapes

Objavljeno: 14.04.2008.

Francuski časopis za dizajn “Etapes” u broju od ožujka 2008. godine predstavlja projekt koji je okupio niz uglednih dizajnera i njihovih interpretacija vizualnog identiteta studija Bunch.

Prije nešto više od godinu dana, studio Bunch uputio je poziv nizu dizajnera i ilustratora da reinterpretiraju vizualni identitet ovog londonsko-zagrebačko-singapurskog dizajnerskog pogona. Pristiglo je više od dvjesto rješenja u rasponu od elegantnih stilizacija i duhovitih asocijacija do takvih koja poništavaju ishodišni znak. Dok su pojedini autori karakteristični Bunchov inicijal zamijenili vlastitom izvedbom verzalnog slova B, drugima je projekt poslužio kao poligon za sasvim osobne poruke, pa je primjerice u rješenju Alexandera Gelmana naziv Bunch gotovo u potpunosti izbrisan, a na njegovo mjesto umetnut je potpis ovog znamenitog američkog dizajnera ruskog podrijetla.

Premda se u eri dinamičnih vizualnih identiteta (sjetimo se samo prazničnih verzija Googleovog logotipa) ova zamisao može učiniti razmjerno uobičajenom, projekt naslovljen Made in Bunch okupio je doista upečatljiv niz domaćih (Bruketa i Žinić, Boris Ljubičić, Goran Štimac, Josip Zanki...) i inozemnih (Peter Bilak, Paul Davies, Ed Fella, James Goggin, Michael C. Place, Carlos Segura...) dizajnerskih imena. Stoga ne iznenađuje veliko zanimanje medija za ovu akciju, koja je nakon predstavljanja na web stranicama Creative Review nedavno prikazana i u francuskom dizajnerskom časopisu Etapes. Domaća publika je dio projekta imala prilike vidjeti u knjizi objavljenoj 2007. u povodu pete obljetnice osnutka studija Bunch.

Odabir najuspjelijih rješenja otisnut je na torbama, majicama i šalicama koje se mogu nabaviti u trgovini londonskog ICA (Institute of Contemporary Arts) te u zagrebačkoj trgovini i galeriji Prostor, a budući da je riječ o neprekinutom projektu svi zainteresirani još uvijek mogu prijaviti svoju interpretaciju znaka.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook