Trostruko zlato za hrvatske dizajnere

Objavljeno: 24.03.2008.

Graphisov ovogodišnji odabir najboljih ostvarenja u sferi vizualnih komunikacija uključuje radove Borisa Ljubičića te agencija Bruketa Žinić OM i Tridvajedan, objavljenih u okviru selekcije “Graphis Gold”.

Boris Ljubičić

Boris Ljubičić

Bruketa&Žinić OM

Bruketa&Žinić OM

Agencija Tridvajedan

Agencija Tridvajedan

U godišnjaku “Graphis Design 2008” radovi naših autora našli su se još jednom rame uz rame s rješenjima nekih od najpoznatijih svjetskih dizajnera poput Paule Scher, Vincea Frosta ili Mirka Ilića. Boris Ljubičić uvršten je u ovo izdanje dizajnom majice Uaaaa, nastale u okviru njegovog dugogodišnjeg samoiniciranog projekta majica s porukama. Bruketa Žinić OM predstavljeni su inovativnim rješenjem ambalaže za ekstra djevičansko maslinovo ulje Ex Albis, koje proizvodi vodnjanska obitelj Chiavalon. Agencija Tridvajedan zastupljena je dizajnom ambalaže cementnih vreća Optimo i Strukto, višestruko nagrađivanim radom za tvrtku Cemex Dalmacijacement.

Na ovogodišnjem Graphisovom natječaju više od 200 radova dobilo je oznaku Gold (osamnaest najuspješnijih radova zapravo nosi odličje Platinum) te bi se zbog brojnosti zlatnih priznanja moglo govoriti o stanovitoj devalvaciji pojma koji je u sportskim natjecanjima rezerviran samo za jednog pobjednika. No, treba imati na umu da u neizmjernom mnoštvu dizajnerskih natječaja, koji nerijetko služe tek kao izvor profita i sredstvo promidžbe organizatora, Graphis predstavlja doista zlatnu iznimku uglednog natječaja s tradicijom dugom više od pola stoljeća te da je uvrštavanje na njihove stranice važna strukovna referenca.

Walter Herdeg pokrenuo je Graphis u Zürichu 1944. godine, a uspjeh časopisa u prvim desetljećima bio je povezan s tadašnjom značajem Švicarske kao svjetskog dizajnerskog središta. Časopis je 1986. godine prešao u ruke Martina B. Pedersena, koji je Graphisov ured preselio u New York. Nakon objavljivanja 355 brojeva časopisa, Graphisova izdanja odnedavno su ograničena na godišnjake i monografije iz područja grafičkog dizajna, oglašavanja, fotografije i ilustracije. Stari Graphisovi godišnjaci danas predstavljaju jedan od najvažnijih izvora informacija o vrhunskim ostvarenjima grafičkog dizajna pred-digitalnog razdoblja, o čemu se možete posvjedočiti ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook