Proglašeni pobjednici regionalnog natječaja za dizajn proizvoda od drva

Objavljeno: 17.03.2008.

Prvo izdanje natječaja 'Quercus', ove godine pod nazivom 'Garage Sale / Veliko spremanje', namijenjeno profesionalnim dizajnerima, studentima dizajna i amaterima iz zemalja bivše Jugoslavije, završilo je dodjelom nagrada najboljim projektima koji kao osnovni materijal koriste drvo.

Prva nagrada: Ivan Kuš, Sarajevo, BiH

Prva nagrada: Ivan Kuš, Sarajevo, BiH

Druga nagrada: Korina Hrnčir, Zagreb

Druga nagrada: Korina Hrnčir, Zagreb

Druga nagrada: Belma Arnautović, Mela Žuljević, Sarajevo, BiH

Druga nagrada: Belma Arnautović, Mela Žuljević, Sarajevo, BiH

Treća nagrada: Nenad Milošev, Novi Sad, Srbija

Treća nagrada: Nenad Milošev, Novi Sad, Srbija

Natječaj 'Garage Sale / Veliko spremanje' organizirali su Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, Vanjskotrgovinska komora BiH, Klaster drvoprerade i šumarstva BiH te internetski portal a4a.info, s ciljem unaprjeđivanja komunikacije između dizajnera i gospodarstva.

Natječaj je bio anoniman i tzv. anketni (bez projektnog zadatka, namijenjen novim ili postojećim idejnim rješenima koja nisu realizirana, publicirana niti javno izlagana), a jedini uvjeti koji je trebalo zadovoljiti je da se kao osnovni materijal za prozvodnju koristi drvo.

Na natječaj je pristiglo 36 radova, a ocijenio ih je tročlani žiri u sljedećem sastavu:
doc.mr Salih Teskeredžić, Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo
Nikola Radeljković, produkt dizajner, Numen / For use, Zagreb
mr.oec Katica Tadić, direktorica marketinga - Konjuh, Zivinice


Prva nagrada (bruto iznos od 5.000 KM)
autor: Ivan Kuš, student dizajna 3. god. ALU, Sarajevo, BiH
Obrazloženje žirija: Skromna tipologija nadvladana je visokom artikulacijom forme koja je istovremeno suzdržana i izražajna. Žiri je posebno valorizirao cjelovitost vizualnog izraza koji je dosljedno proveden od koncepcije do detalja. Ukupno gledano, riječ je o radu koji je odskočio od ostatka pristiglih radova po jasnoći vizualnog izraza i razumijevanja specifičnosti tipologije. Rezultat je proizvod snažnog identiteta spreman za industrijalizaciju. Eventualni prigovor je manjkavost tehnologičnosti montaže drvenog i metalnog dijela koja se može lako ispraviti, kao i neiskorištenost potencijala razvoja game proizvoda koja bi rezultirala boljom iskorištenošću koncepcije.

Druga nagrada / od dvije jednakovrijedne / (bruto iznos od 1.500 KM)
autorica: Korina Hrnčir, Zagreb, Hrvatska
Druga nagrada / od dvije jednakovrijedne /  (bruto iznos od 1.500 KM)
autorice: Belma Arnautović, Mela Žuljević, Sarajevo, BiH
Obrazloženje žirija: Oba projekta odlikuju se visokom razinom senzibiliteta i inteligencije u upotrebi materijala. Posebno je valorizirana suspregnutost pri ekspresiji dizajnerskog ega. U slučaju rada 22 estetika je proizašla iz netipično neokoričenog materijala, što znači da se s manje rada postigla dekorativnost, dok je jednostavna forma šablona za finalnu obradu rada 20 višestruko unaprijedila likovnost pomalo banalne tipologije žaluzine. Oba rada pokazuju da se bez velikih ulaganja i kompliciranih elaboracija mogu stvoriti proizvodi visoke organske dekorativne vrijednosti.

Treća nagrada (bruto iznos od 1.000 KM)
autor: Nenad Milošev, Novi Sad, Srbija
Obrazloženje žirija: Projekt karakterizira suvremena tipologija, široke mogućnosti funkcionalnih permutacija, visoki stupanj artikulacije forme i dobro razrađeni detalji. S druge strane, samo oblikovanje je pomalo previše trendovsko. Bez obzira na nedostatke, projekt je kvalitetno oblikovan i razrađen, a dojam svjež i profesionalan.

Uži izbor (2 rada)
autor: Mehmed Pašić, d.i.a. Sarajevo, BiH
autorica: Lana Hudina, studentica Studija dizajna u Zagrebu; mentor: Mladen Orešić (asistentica: Ivana Fabrio), Zagreb, Hrvatska
Obrazloženje žirija: U uži izbor ušli su i radovi pod rednim brojevima 09, 26. Riječ je o zanimljivim radovima sa stanovišta razvoja, ali prezentirani stupanj razrade ideje i detalja nije bio dovoljan za nagradu, te je općenito riječ o projektima sa kvalitetnim idejama kojim tek predstoji ozbiljniji razvoj.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook