Dizajn za društvenu promjenu

Objavljeno: 15.03.2008.

Predavanje Ezia Manzinija o kreativnim zajednicama i suradničkim mrežama održat će se u četvrtak, 20. ožujka u 19h u ljubljanskom Muzeju arhitekture.

Promatrajući društvo kao cjelinu sa svim svojim proturječjima, vidimo da se pored brojnih vrlo uznemirujućih tendencija pojavljuju i obećavajući pozitivni primjeri društvene promjene. To se u prvom redu odnosi na pojavu kreativnih zajednica i suradničkih mreža usmjerenih na održivost. Premda su trenutno u manjini, one ukazuju na važne trendove poput demografskih promjena, porasta svijesti o ekološkoj krizi i razvoja prema umreženom društvu znanja.

Izgledi da bi se ovi slabi signali mogli osnažiti, raširiti i postati dio šire zajednice ovise i o tome što će dizajneri učiniti u korist održivog načina života. Što znači dizajnirati za tu vrstu društvene promjene i kakva su konceptualna i praktična oruđa za nju potrebna? Dizajneri moraju prije svega prepoznati i razumjeti nove modele djelovanja te ih učiniti vidljivijima, pristupačnijima i učinkovitijima:

1. Kreativna zajednica (creative community): grupa ljudi koja kroz suradnju stvara inovativna rješenja za održivi način života. Primjer takvog pristupa je istraživanje EMULDE, koje je do 2006. provodila Europska komisija u suradnji s milanskim Sveučilištem. Po završetku ovog istraživanja pokrenuti su europski projekt LOLA (Looking for Likely Alternatives) te globalni projekt CCSL (Creative Communities Sustainable Lifestyles), koji je inicirala švedska vlada i podržalo povjerenstvo Ujedinjenih naroda za okoliš.

2. Suradničke mreže (collaborative networks): povezuju brojne zainteresirane pojedince, stvarajući zajedničke stavove i smjer djelovanja. Neke se suradničke mreže razvijaju u složene globalne projekte (npr. Wikipedia). Kod ovakvih otvorenih modela organizacije koji ovise o kolektivnom sudjelovanju, često je nemoguće razlikovati davatelja i korisnika usluge.

Ezio Manzini predaje na Sveučilištu u Milanu, gdje vodi odsjek za istraživački dizajn i održivi razvoj te koordinira poslijediplomski program za industrijski dizajn. Njegova najnovija izdanja su “Sustainable Everyday” (s Françoisom Jegouom; Milano, 2003.) i “Design Vision; A Sustainable Way of Living in China” (s B. D. Leongom; Ningnan, 2006.). Manzini se smatra jednim od najvećih mislilaca u suvremenom dizajnu.

Predavanje nastavlja ciklus “Održive alternative u dizajnu”, koji je početkom mjeseca otvorilo gostovanje Dietera Ramsa. Slijede: Jonathan Chapman (8. travnja), Clive Dilnot (13. svibnja), Per Mollerup (9. lipnja) i Victor Margolin (3. listopada). Ulaz na sva predavanja je besplatan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook