Treća radionica interakcija u Splitu

Objavljeno: 10.03.2008.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu organizira seriju radionica u svrhu promoviranja dizajna interakcija, koje se osim splitskim studentima/icama nude i širem krugu korisnika/ca u Hrvatskoj.

Dizajn interakcija (eng. interaction design) jedna je od novih specijalizacija u području dizajna. Najčešće je povezana s područjem digitalnih medija, a odnosi se ne samo na proizvod, nego na oblikovanje načina na koji korisnici stupaju u interakciju. Radi se o izrazito multidisciplinarnom području, koje osim dizajnerskih specijalizacija (grafički, produkt, sučelja), uključuje znanja iz područja psihologije (kognitivni modeli, testiranje korisnika); sociologije (društvo); komunikologije (komunikacijski modeli); antropologije; računarstva, telekomunikacija i elektrotehnike (tehnologija); arhitekture (prostor); umjetnosti i drugih.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu jedina je obrazovna ustanova u Hrvatskoj na kojoj se obrađuju sadržaji iz ovog područja. Na Odsjeku je 2004. godine održana i prva međunarodna radionica u području dizajna interakcija izvan teritorija EU, u okviru ljetne škole Convivio. Nastavljajući tada započetu inicijativu, Odsjek organizira seriju radionica u svrhu promoviranja dizajna interakcija. Uz specijalističke sadržaje iz područja dizajna interakcije, svrha radionica je također promovirati interdisciplinarni pristup obrazovanju, osobito potreban i poticajan u području dizajna.

Prva radionica dizajna interakcija iz ove serije održana je u ožujku 2007. Cilj radionice je bilo početno upoznavanje s dizajnerskom praksom usmjerenom korisnicima (metodologijom). Radionica je bila organizirana u dvije grupe, koje su vodili Helena Tobiasson i Bjorn Thuresson sa švedskog Kraljevskog tehnološkog instituta (KTH), njegova Centra za informacijski dizajn usmjeren korisnicima. Rezultati rada su prezentirani na javnoj prezentaciji, te dokumentirani na web stranicama Odsjeka.

Druga iz serije radionica će se održati u terminu od 25. do 29. ožujka 2008. godine u prostorijama Umjetničke akademije. Tema ovogodišnje radionice je “javni prostor”, tj. kako dizajn interakcija može pomoći pri podizanju svijesti o važnosti i ulozi javnog prostora u gradu. Radionica je najvećim dijelom financirana sredstvima Resora za kulturu Grada Splita.

Planirani sudionici i sudionice radionice su studenti i studentice dizajna vizualnih komunikacija i produkt dizajna, arhitekture, računarstva i informatike, te sociologije, sa Sveučilišta u Splitu, Zadru i Zagrebu.

Koordinator i voditelj radionice je Ivica Mitrović sa Odsjeka za dizajn vizualnih komunikacija. Radionica će biti podijeljena u dvije grupe, a voditelji grupa su Victor Vina, dizajner interakcija i predavač na Elisava Escola Superior de Disseny u Barceloni i Marilyn Lennon, dizajnerica interakcija s Interaction Design Centre i predavačica na Limerick School of Art and Design, University of Limerick, Irska. U radu će surađivati i gostujući profesor Gwyan Rhabyt s California State University East Bay.

Rezultati rada na radionici prezentirati će se na javnoj prezentaciji u subotu, 29. ožujka, te će biti trajno dokumentirani na web stranicama Odsjeka. Planirana je i izložba koja će prezentirati radionicu i široj javnosti.

Radionica započinje u utorak, 25. ožujka u 10 sati, uvodnim predavanjem Ivice Mitrovića. U drugom dijelu će Victor Vina i Marylin Lennon prezentirati svoj pristup i praksu u području dizajna interakcija. Popodne radionice započinju s formiranjem grupa i radom po planiranom rasporedu. U sklopu radionice će Inga Tomić-Koludrović i Mirko Petrić s Odsjeka za sociologiju, Sveučilišta u Zadru, održati predavanje o javnom prostoru. U tjednu prije početka radionice, Srećko Horvat, autor knjige “Znakovi postmodernog grada”, će kao uvod u radionicu održati predavanje na istu temu.

Sudionicima i sudionicama će tjedan dana prije radionice biti dostavljeni materijali i zadaci za pripremu. Planirana veličina svake grupe je 12 sudionika/ica, raspored rada je dnevno od 9-13, te od 14-19 sati (uto-pet). Važno je naglasiti da će velik dio rada biti na terenu, na odabranim gradskim lokacijama. Radni jezik radionice je engleski.

Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija
Umjetnička akademija
Sveučilište u Splitu
design@umas.hr
www.umas.hr/dvk10

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook