Održani “Susreti u Vodnjanu / Incontrarsi a Dignano”

Objavljeno: 04.03.2008.

U sklopu Javno-pozivnog natječaja za dizajn vizualnog identiteta Grada Vodnjana, s ciljem kvalitetnog uvida u natječajnu problematiku i odgovoran pristup rješavanju problema, održan je vikend-seminar za sudionike Natječaja. Program su sastavili i organizirali Grad Vodnjan i Udruga Kontrada, uz pomoć Hrvatskog dizajnerskog društva, zaduženog za provedbu Natječaja.

Tijekom proteklog vikenda (1. i 2. ožujka 2008.) održan je intenzivni dvodnevni susret stručnjaka za povijest, kulturu i tradiciju Grada Vodnjana te predstavnika lokalne zajednice s dizajnerima i članovima Ocjenjivačkog suda Natječaja.

Cilj 'Susreta' bio je pružiti neposredan uvid u kontekst natječajnog zadatka, otvoriti brojne smjerove promišljanja vizualnog identiteta prostora Vodnjanštine i u konačnici utjecati na kvalitetu natječajnih idejnih rješenja.

U 'Susretima' su sudjelovali predstavnici kreativnih timova koje je Ocjenjivački sud na osnovu dosadašnjeg rada posebno pozvao na sudjelovanje u Natječaju (Bruketa & Žinić OM, Sensus Design Factory, Sonda, Studio Cuculić i Studio International) te predstavnici ostalih dizajnerskih studija koji su iskazali interes za sudjelovanje te će ravnopravno sudjelovati u  Natječaju, odnosno konkurirati za nagrade. Osim njih, aktivno su u događanju sudjelovali i predstavnici lokalne zajednice, talijanske i crnogorske nacionalne manjine, vjerskih zajednica i obrtnika - ukratko, svih grupa zainteresiranih za uspjeh ambicioznog projekta vizualnog identiteta Grada Vodnjana.

'Susrete u Vodnjanu' otvorila je u subotu ujutro u vodnjanskoj Gradskoj vijećnici predstavnica Gradske uprave Nensi Giachin Marsetić te istaknula da Grad Vodnjan očekuje da će budući standardi vizualnog identiteta biti aktivni elementi razvoja i značajan doprinos pozicioniranju Grada Vodnjana u skladu s već postavljenom vizijom: 'Grad po mjeri čovjeka, koji svoju budućnost vidi u atraktivnoj turističkoj destinaciji prepoznatljivoj po bogatoj kulturnoj i prirodnoj baštini i tradiciji ruralnih prostora'.

Preglede istraživanja i projekata iznijeli su stručnjaci relevantnih lokalnih znanstvenih institucija i udruga: Franko Raguž iz Udruge Agroturist, predsjednica Udruge Kontrada Tajana Ujčić, Anita Forlani, ravnateljica Etnografskog muzeja Istre Lidija Nikočević, kustosica Povijesnog muzeja Istre Gordana Milaković te viša savjetnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Puli Nataša Nefat koja je sudionicima iznijela konkretne primjere lokalnih specifičnosti u arhitektonskom oblikovanju koje odražavaju način stanovanja i života, stilove, ukus naručitelja, ali i politički trenutak određenog vremena.

Subota poslijepodne bila je rezervirana za strukovnu raspravu kojoj je prethodila prezentacija projekta 'Vizualni identitet Istre kao turističke destinacije', s ciljem upućivanja šire publike u uobičajeni proces rada na kompleksnom vizualnom identitetu, od natječaja do implementacije rješenja u različita komunikacijska sredstva. Raspravu su vodili voditeljica Natječaja Mirna Mihelčić i član Ocjenjivačkog suda Maroje Mrduljaš. 

Sutradan, u nedjelju, sudionici su uz stručno vodstvo razgledali lokalitete u Vodnjanu, Peroju, Dragoneri, Barbarigi, Galižani i Guranu.

Nakon dovršetka programa, prisutni dizajneri i predstavnici Hrvatskog dizajnerskog društva zahvalili su se organizatorima na trudu u planiranju programa. Predsjednica HDD-a Ira Payer istaknula je kako danas svjedočimo povećanoj svijesti o važnosti artikuliranja vizualnog identiteta, no kako se i dalje vrlo često ti identiteti projektiraju nestručno, a eventualnim natječajima ne prethodi razumijevanje stvarnih problema i potreba naručitelja, a osobito potreba lokalne zajednice. U takvim slučajevima projekti ne predstavljaju investiciju u pozicioniranje grada ili regije i njegovih proizvoda, nego nepotrebni trošak koji plaća zajednica. Nasuprot tome, Grad Vodnjan i Udruga Kontrada, na čiju inicijativu je organiziran natječaj uz stručnu provedbu, pokazali su razumijevanje problema koje može poslužiti kao uzor.

Cjelokupni tekst i uvjete Natječaja za vizualni identitet Grada Vodnjana, koji je u tijeku, možete pronaći ovdje.

Fotografije snimljene tijekom razgledavanja lokaliteta (autorica Željka Plasajec, Studio Cuculić) možete pogledati ovdje.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook