Dieter Rams u Ljubljani

Objavljeno: 04.03.2008.

Predavanje Dietera Ramsa “Manje ali bolje” otvara ciklus “Održive alternative u dizajnu” u četvrtak, 6. ožujka u 19h u ljubljanskom Muzeju arhitekture.

Industrijski dizajner Dieter Rams (1932.) jedan je od ključnih predstavnika njemačkog funkcionalizma. Od 1955. do 1995. godine radio je u tvrtci Braun, isprva kao dizajner a od 1961. godine i kao voditelj njihovog odjela za dizajn. Njegov elegantni i strogi dizajn kućnih uređaja presudno je odredio suvremeno poimanje dizajna.

Ramsovo uvjerenje da dizajneri moraju stupiti u prve redove u borbi za novu kulturu proizvoda koja će postupno smanjiti zagađenost i uništavanje okoliša, sažeto je formulom bauhausovskog prizvuka “Manje ali bolje”. Smisao ove krilatice odnosi se prije svega na udaljavanje od kulture preobilja, otpada i jeftine robe:

“Moramo dugoročno smanjiti količinu robe koja se proizvodi. Istovremeno, moramo drastično poboljšati njezinu kvalitetu. To znači manje istovrsnih proizvoda čije su razlike isključivo formalne i površinske. Manje pomodnih sezonskih proizvoda koji se čine u skladu s duhom vremena, ali izlaze iz mode nekoliko mjeseci nakon što se pojave na tržištu.”

Predavanje otvara ciklus u kojem slijedi niz jednako uglednih imena: Ezio Manzini (20. ožujka), Jonathan Chapman (8. travnja), Clive Dilnot (13. svibnja), Per Mollerup (9. lipnja) i Victor Margolin (3. listopada). Ulaz na sva predavanja je besplatan.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook