Kvadrati Borisa Ljubičića u knjizi “Squares, Checks and Grids”

Objavljeno: 28.02.2008.

Knjiga Marka Hampshirea i Keitha Stephensona posvećena najrazličitijim primjenama kvadrata u dizajnu, u rasponu od škotskog uzorka do tipkovnice, obuhvaća niz dizajnerskih rješenja Borisa Ljubičića.

“Simboli nacionalnog identiteta oduvijek su evoluirali kroz povijest. Hrvatski dizajner Boris Ljubičić u prijedlogu nove hrvatske zastave postavlja u izmjenični raspored crvene, bijele i plave kvadrate. Korišteni kao osnovni kôd nacionalnog identiteta, kvadrati su preuzeti iz povijesnog grba koji se pojavljuje na današnoj zastavi Hrvatske. Premda Ljubičićevo rješenje još nije usvojeno, paralelno je aplicirano u identitetima nekoliko kulturnih organizacija. Njegova uporaba kvadrata kao osnove niza vizuelnih identiteta hrvatskih organizacija i tvrtki suvremena je u pristupu, a istovremeno odražava nasljedstvo zemlje.”

Gornji citat preuzet je iz knjige “Squares, Checks, and Grids” (Rotovision, siječanj 2008.) autora Marka Hampshirea i Keitha Stephensona. Riječ je o trećoj knjizi u nizu “Communicating with Pattern”. Prva je bila “Circles” (krugovi), druga je obradila linije (“Stripes”), a treća se bavi kvadratom kao poljem ili mrežom (rasterom) i donosi najraznovrsnije primjere primjene kvadrata u vizualnim identitetima, modi, arhitekturi i signalizaciji. Edicija “Communicating with Pattern” pored američkog uključuje i izdanja na ruskom, korejskom, mađarskom i talijanskom.

Rješenja Borisa Ljubičića dobila su u ovoj knjizi zaslužen poseban osvrt kojim su obuhvaćeni logotipovi za HTZ, HRT, Ministarstvo kulture RH, Product of Croatia, CRO SKI i World sailing cup Croatia. Na susjednoj stranici je prikaz Ljubičićevog prijedloga hrvatske zastave te njegove aplikacije u dizajnu muške odjeće Croatian Silence (Hrvatska šutnja) u čijoj je postavi skriven. Ovo rješenje ponovljeno je i unutar poglavlja posvećenog modnom dizajnu, a vizuelni identitet HNOS-a postao je dijelom kolaža koji otvara poglavlje “Themes and Moods”. Konačno, plakatu za Fundaciju Ivana Meštrovića oblikovanom kvadratnim rasterom posvećena je čitava stranica u poglavlju “Signals and Information”.

Ljubičićeva rješenja su u posljednje vrijeme uvrštena u još nekoliko međunarodnih publikacija, uključujući “Lounge 4” i “The Big Book of Logos”, a njegov dizajn logotipa Ministarstva kulture našao se u prestižnom izboru od 200 logotipa koji su u knjizi “Graphis Logo 7” obilježeni oznakom Gold.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook