Bitfall

Objavljeno: 14.02.2008.

Bitfall je vodena informacijska skulptura sastavljena od 128 sinhroniziranih magnetskih ventila, koji kapanjem vode simuliraju grafičku mrežu.

Autor skulpture je njemački umjetnik Julius Popp (1973.), koji se u većini svojih radova bavi istraživanjem graničnog područja između znanosti i umjetnosti, najčešće kroz konstrukciju jednostavnih robota ili autonomnih strojeva. Skulpturu Bitfall izradio je 2005. godine, kratko po završetku studija na Hochschule für Grafik und Buchkunst u Leipzigu. U ovom radu Popp povezuje magnetske ventile i pumpe za vodu s računalnom aplikacijom koja odabire ključne riječi s internetskih stranica, stvarajući prozirnu “informacijsku zavjesu” nalik fotografijama reproduciranim u ASCII zapisu.

Prema riječima autora: “Kod Bitfalla nije presudno to što vidimo, već kako tu informaciju vrednujemo. Efemernost informacijske zavjese je metafora dinamične naravi kontinuiranog protoka informacija kojemu smo neprekidno izloženi i slike stvarnosti koja se stalno mijenja. U ovom slučaju, informacija je kratkotrajno vidljiva, a zatim se doslovce raspada. Ono što ostaje su asocijacije koje ta informacija izaziva u mašti promatrača. Rad se ironično odnosi prema informacijskom društvu, koje uz pomoć tehnoloških dostignuća uporno pokušava stvoriti objektivan prikaz stvarnosti.”

Bitfall je na neki način postao žrtva upravo “dinamične naravi kontinuiranog protoka informacija” koju Popp problematizira u svom radu. Nepune dvije godine nakon izlaganja Bitfalla u uglednim umjetničkim institucijama kao što je londonska Saatchi galerija i na javnim mjestima poput bečkog trga Karlsplatz, američka korporacija Jeep izradila je vlastitu turbo-verziju skulpture koja koristi čak 3000 magnetskih ventila za vodu.

Nova verzija Bitfalla nazvana je nenadahnuto Jeep Waterfall i predstavljena 2007. godine na sajmovima automobila od Pekinga do Detroita, a kao autor navodi se Stephen Pevnick. Jeepov sustav predstavlja zasad najveću komercijalnu verziju Poppove skulpture — manje verzije Bitfalla, namijenjene ispisivanju reklamnih poruka, odnedavno su pod nazivom AquaScript dostupne u SAD po vrlo pristupačnoj cijeni.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook