Jan van Eyck Akademie

Objavljeno: 09.02.2008.

Poziv na sudjelovanje u post-akademskom institutu za istraživanje i produkciju na području umjetnosti, dizajna i teorije. Prijave do 15. travnja.

Jan van Eyck Academie iz Maastrichta svake godine dodjeljuje podršku za 48 internacionalnih, individualnih ili kolektivnih, projekata. Multidisciplinarni institut nema unaprijed zadane smjernice; umjetnici, dizajneri i teoretičari mogu priložiti neovisno oblikovane prijedloge za istraživanje i/ili produkciju. Institut organizira tjedne aktivnosti, predavanja, seminare, radionice, projekcije, izložbe na koje se pozivaju posebni predavači. To rezultira dinamičnom i kritičnom razmjenom između različitih agensa izvan i unutar Instituta.

Sudionike programa savjetuje tim globalno priznatih umjetnika, dizajnera i teoretičara. Svaki sudionik dobiva stipendiju, a ima na korištenje vlastiti studio, knjižnicu, dokumentacijski centar i različite radionice. Kandidati se mogu prijaviti na jednogodišnji ili dvogodišnji period koji počinje 1. siječnja, no jednako tako i za drugi period.

Odjel za umjetnost omogućuje prostor za eksperimentiranje, produkciju, refleksiju i diskusiju. Sudionici provode visoko kvalitetno istraživanje u atmosferi koji potiče propitivanje pretpostavki, formi, značenja i konteksta koji su povezani s današnjom umjetničkom praksom. U programu mogu sudjelovati umjetnici, pojedinci i grupe, bez ograničenja u smislu forme, sadržaja i medija.

Odjel za dizajn potiče istraživačke projekte na području javnog prostora i urbanog istraživanja; alternativne web prakse; kulturnog i korporativnog identiteta; tiska, knjiga, studijske produkcije; dizajna, političkog angažmana i populističke politike. Polazeći od fokusa na grafički i komunikacijski dizajn, Odjel širi svoje područje na prostorni, produkt i servisni dizajn.

Odjel za teoriju je internacionalna platforma za refleksiju i istraživanje. Njezin je cilj stvoriti mogućnost izvrsnim istraživačima da istražuju alternativne načine oblikovanja intelektualnog horizonta, stvarajući stimulativnu okolinu za kritičko ispitivanje i intenzivnu diskusiju. Primaju se istraživači neobičnih profila koji svoj umjetničku i/ili intelektualnu viziju stvaraju na sučelju kritičke teorije, filozofije, estetike, psihoanalize i vizualnih umjetnosti.

Preuzeto sa stranice culturenet.hr

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook