One is Many u Galeriji ULUPUH

Objavljeno: 14.01.2008.

U utorak, 15. siječnja 2008. u Galeriji ULUPUH u Zagrebu, otvara se izložba “One is Many” dizajnerske grupe koju čine Nina Bačun, Roberta Bratović i Tomislav Mostečak.

Rad “One is Many” već je ranije predstavljen na Izložbi hrvatskog dizajna 040506 gdje je osvojio Nagradu HDD-a za najbolji studentski rad u kategoriji produkt dizajna. Za potrebe prezentacije koncepta, prostor galerije ULUPUH transformiran je u trgovinu dizajnerske odjeće — izložene primjerke proizvoda “One is Many” bit će moguće isprobati i kupiti po završetku izložbe ili naručiti izradu po vlastitoj mjeri.

“U produkt dizajnu rijetko se susreću svježe i originalne koncepcije i ideje. Okruženi smo nepreglednim morem proizvoda čija se pojavnost mijenja u sve bržem ritmu, dok se uporabna koncepcija predmeta gotovo i ne istražuje nego uzima kao već definirana i neupitna datost. (…) Mladi autorski tim Nina Bačun, Roberta Bratović i Tomislav Mostečak svojim višenamjenskim odjevnim predmetom “One is many” nudi upravo takav produkt koji propituje datosti žanra ili medija, u ovom slučaju medija odijevanja, pa zatim i mode. (…) Njihov se rad vraća bazičnom promišljanju toga što odjevni predmet može i treba biti, te ga istražuje kao temu vezanu za razumijevanje tjelesnosti i ostvarivanje udobnosti. (…) Tri se modula međusobno spajaju u različite konfiguracije i tvore različite oblikovne, tj . tipološke oblike, od torbe do kabanice. Estetika produkta proiza šla je iz transformabilne koncepcije, zanatski korektne krojačke logike te specifičnoga autorskog senzibiliteta. (…) Rezultat je suvremen rad koji je funkcionalan, zanimljiv i dobro oblikovan, a svoju kritičku ulogu ostvaruje kroz autentičnu projektantsku metodologiju (...) Operativni optimizam kojim projekt zrači primjer je mogućnosti ujedinjenja dizajnerske inteligencije i produktivne kritičke pozicije, koji postavlja standarde autorskog pristupa i ponašanja ne samo u dizajnu nego i šire.” (iz predgovora Maroja Mrduljaša)

Nina Bačun i Roberta Bratović, diplomirale su na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu 2007. godine. na smjeru produkt dizajn. Još od studija djeluju kao dizajnerski dvojac na projektima u različitim medijima (scenografija, grafički i produkt dizajn). Odlika njihovog rada odustajanje je od formalizma u korist dizajna koji na domišljat način rješava konkretne probleme, ili pak problematizira određene kulturne ili socijalne obrasce.

Samostalno ili u paru dobitnice su više nagrada: Rektorova nagrada; Nagrada mladom umjetniku 40. zagrebačkog salona; D&AD Student Award; nagrada HDD-a za najbolji studentski rad u kategoriji produkt dizajna, “One is Many”, na izložbi hrvatskog dizajna 040506; nagrada za najbolju scenografiju ASSITEJ 2007 za predstavu “Velika zemlja Oz” u režiji Zlatka Svibena (Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku).

Tomislav Mostečak, akademski slikar i modni dizajner, djeluje kao kostimograf i scenograf u nekoliko kazališnih predstava (“Kinesis dance”; “Kako stvoriti blok” Ivice Buljana), a njegovi slikarski radovi uvršteni su i u izložbu Zvonka Makovića “Slikarstvo sada - Résumé”. U svom stvaralaštvu koristi različite medije (slika, fotografija, video, performans, instalacija).

Izložba “One is Many”
vrijeme: 15. - 19. siječnja 2008.
mjesto: Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb
Otvaranje u utorak, 15. siječnja, u 19 sati

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook