Izložba Eduarda Čehovina u galeriji PM

Objavljeno: 19.12.2007.

Mural “Europe 2020 — Wall Sticker” predstavlja propitivanje odnosa privatne i javne domene te stalno promišljanje ideja koje pojedinac nudi zajednici.

Izložba Eduarda Čehovina u galeriji PM polazi od plakata za koji je nagrađen posebnim priznanjem na izložbi Europe 2020, održanoj u Zagrebu 2002. godine. Ovo uspjelo rješenje autor je kratko zatim pretvorio u mural naslikan u Bled School of Management u Sloveniji, na kojem je rečenicu If Speech Develops in Time and Writing in Space Then New Times Need New Writers (Ako se govor rasprostire kroz vrijeme a pisanje kroz prostor, onda novo vijeme traži nove pisce) razvio u prostoru kao niz apstraktnih znakova neo-konstruktivističke estetike. Postav u prstenastom ambijentu zagrebačke galerije PM daje projektu novu dimenziju, pretvarajući ishodišno dizajnersko rješenje u likovni rad ostvaren tehnikom golemog wall-stickera. Stoga ne iznenađuje da Feđa Vukić, pišući o ovom poznatom slovenskom dizajneru u katalogu izložbe, Čehovina naziva umjetnikom:

“Umjetnik polazi od pretpostavke da su i slova slike, da je svaki tipografski znak najprije percipiran vizualno, pa tako postaje sredstvo kompleksne informativne akcije koju treba obaviti. Takva je percepcija utemeljena na formalnoj egzaktnosti znaka, ali uz pomoć iznimno velikog broja raspoloživih tipova slova danas, stvara se osnova i za strukuralističku interpretaciju slova kao osnovne jedinice značenja, na osnovu koje se uz pomoć forme stvaraju kompleksnije sadržajne cjeline. Tada više nije važno samo što piše nego i kako je napisano. [...] Fluidnost značenja i sadržaj koji izmiče informira korisnika na posve nov i iznenađujući način — posve suprotno od egzaktnosti kakvu zahtijeva precizna komercijalna namjena. Takve vizualne cjeline ne upućuju na uobičajeni mehanizam identitetskih politika, one su jednostavno slikovni zahvati koji funkcioniraju kao ekstenzije privatnog u javno. Referentnost na avangardnu umjetnost dvadesetog stoljeća je jasna — upravo kroz tendenciju širenja likovnog polja izvan uobičajenih datosti društvenih mehanizama informiranja.”

Eduard Čehovin je diplomirao tipografiju i vizualne komunikacije na Odseku grafičkog dizajna Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Kao stipendista International Research and Exchanges Board proveo je godinu dana na Buffalo University u Buffalu i na Parsons School of Design u New Yorku. Piše o grafičkom dizajnu i tipografiji te predaje tipografiju na odsjeku za dizajn Akademije likovnih umjetnosti i dizajna u Ljubljani. Član je Friends of Icograda - International Council of graphic Design Associations i TDC - Type Directors Club, New York.

Čehovin je dobitnik niza međunarodnih priznanja — Type Directors Club Award, Art Directors Club Award, i Good Design Award (SAD), D&AD Award (UK) itd, a njegova rješenja su objavljivana u vodećim časopisima s područja grafičkog dizajna: Graphis, Print, HOW, Communication Arts, Type Directors Club Annual, Art Directors Club Annual, Visible Language, Novum, D&AD, Linea Grafica i Etapes. Izlagao je u Australiji, Kanadi, Europi, Japanu, Taiwanu i SAD. Radovi su mu uključeni u stalne zbirke Chicago Athenaeum Museum i Merrill C. Berman Collection, Rye (SAD), International Trademark Center Collection, Zandhoven (Belgija), Muzeja primenjenih umetnosti u Beogradu i Museum für Gestaltung Zürich.

izložba Eduarda Čehovina: “Europe 2020. — wall sticker”
vrijeme: 20.12.2007. — 6.1.2008.
mjesto: Zagreb; Dom hrvatskih likovnih umjetnika,
Galerija PM, Trg žrtava fašizma bb
Otvaranje u četvrtak, 20. prosinca, u 20 sati.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook