Otvorena izložba “Mirko Ilić — 30 years after”

Objavljeno: 14.12.2007.

Povodom turneje Pankrta po zemljama post-Jugoslavije i tridesete godišnjice pojave punka kod nas, u zagrebačkoj Galeriji Matice hrvatske otvorena je izložba “Mirko Ilić — 30 years after”.

Na izložbi je u koncepciji i izboru Dejana Kršića predstavljen dio stripova, ilustracija za magazin Start, omotnica ploča i dokumentarnog materijala s početka Ilićeve karijere te nekoliko novijih politički angažiranih ilustracija za američke novine i časopise. Postav uključuje projekcije tv priloga i video spotova te dokumentarnih snimki čuvene izložbe Ilićevih stripova u Galeriji SC-a u prosincu 1977., kad su na jednom od koncerata održanih u pratećem programu svoj prvi zagrebački nastup imali Pankrti. Legenda kaže da je punk tako stigao u Zagreb te da je nakon tog događanja Johnny Štulić napisao poznati stih “brijem bradu brkove da ličim na Pankrte”.

Mirko Ilić je rođen u Bijeljini 1956. godine. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu. Nije primljen na grafički odjel Likovne akademije u Zagrebu. Ilustracije objavljuje od 1973. godine (u Omladinskom tjedniku, Modroj lasti, Tini, Pitanjima…). U Studentskom listu 1975. objavljuje prvi strip, a 1976. postaje urednik stripa i ilustracije u listu Polet, gdje okuplja grupu strip autora kasnije poznatu pod imenom Novi kvadrat koja je u Jugoslaviji potaknula novi interes za strip.

Krajem 1977. Ilić održava prvu samostalnu izložbu stripa u Galeriji SC. Za vrijeme trajanja izložbe u prostoru galerije održava se niz rock koncerata — između ostalog prvi zagrebački nastup Pankrta i rane inkarnacije Azre i Filma — čime u Zagrebu započinje period punka i novog vala. Ubrzo počinje raditi ilustracije za magazin Start, a zatim i kazališne plakate (Teatar &TD, Jazavac, ZKM, niz nezavisnih produkcija), omote ploča (Prljavo kazalište, kompilacija Svi marš na ples, Bijelo dugme…). Jedan od prvih plakata naručio mu je Bernardo Bernardi za izložbu radova kandidata za prijem članova u ULUPUH. Kako je i sam bio kandidat, Ilić je taj plakat priložio kao svoj rad.

Od 1977. objavljuje radove u inozemnim strip magazinima (Alter Alter, Metal Hurlant, Heavy Metal), a ubrzo nakon raspada grupe Novi kvadrat 1980. prestaje se baviti stripom. Od 1982. započinje suradnju s talijanskim tjednikom Panorama i počinje raditi naslovnice za politički tjednik Danas. Do 1985. godine, uglavnom u suradnji s fotografom Lukom Mjedom pod firmom SLS — Sporo, loše, skupo, realizirati će oko 180 naslovnica.

U ožujku 1986. odlazi u New York i ubrzo započinje suradnju s nizom najpoznatijih novina i magazina (Time, New York Times, Wall Street Journal…). Godine 1991. prihvaća mjesto art direktora Time Internationala, a sljedeće godine Op-Ed stranice The New York Timesa. Godine 1993. jedan je od osnivača studija za dizajn i 3D grafiku Oko & Mano, a 1995. pokreće Mirko Ilić Corp, studio za grafički dizajn, 3D kompjutersku grafiku i animaciju.

Za svoje radove dobio je brojne nagrade i priznanja (Society of Illustrators, Society of Publication Designers, Art Directors Club, ID Magazine, Society of Newspaper Design itd.). Mirko Ilić je bio potpredsjednik njujorške sekcije AIGA od 1994. do 1995. godine te predavač na Cooper Union i School for Visual Arts. Održao je brojna predavanja i prezentacije svog rada za stručnu i široku publiku te niz radionica sa školskom djecom.

Sa Stevenom Hellerom autor je knjiga Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design i Handwritten — expressive lettering in digital age. U suradnji s Miltonom Glaserom nastala je knjiga Design of Dissent, dok je početkom 2007. objavljena knjiga Anatomy of design, nastala u suradnji sa Stevenom Hellerom.

Izložba “Mirko Ilić — 30 years after"
Vrijeme: 13.— 20.12.2007.
Mjesto: Galerija Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb
Organizator: Društvo za istraživanje popularne kulture

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook