Dodijeljene nagrade Design Management Europe

Objavljeno: 06.12.2007.

U dizajn centru Nordrhein Westfalen osamnaest je europskih tvrtki i organizacija u šest kategorija zaprimilo prvu nagradu na svijetu za dobar dizajn menadžment.

Hrvatski dizajn centar jedan je od 19 partnera, dizajn centara iz 12 europskih zemalja koje su osmislile projekt  ADMIRE, podržanog od Europske komisije u sklopu kojeg se dodjeljuje Europska Nagrada za dizajn menadžment. Cilj je projekta podržati dobar dizajn menadžment, poglavito u malom i srednjem poduzetništvu, a time i sposobnost inovacije kao i konkurentnost europskih tvrtki i organizacija.

HDC je nominirao desetak hrvatskih tvrtki za ovu nagradu. Analizom isrcpnog nominacijskog upitnika saznalo se o opsegu i načinu uporabe dizajna u tvrtkama te metodologiji dizajn menadžmenta, što je poslužilo kao osnova za kandidaturu. Odlukom međunarodnog žirija, samo su tri hrvatske tvrtke postale kandidati za nagrade - SMS, Croatia Airlines i Chiavalon. Nažalost, niti jedna od njih nije osvojila nagradu u postojećih šest kategorija - velike, srednje, male i mikro tvrtke, mlade tvrtke te institucije/ neprofitne organizacije.

Oko 350 gostiju iz cijele Europe posjetilo je svečanu dodjelu nagrada za dizajn menadžment. Reinhard Büscher, voditelj Odjela za inovacijsku politiku razvoja tvrtki i industrije Europske unije, iznimno je podržao partnerstvo toliko velikog broja zemalja na projektu Admire, jednom od najznačajnih projekata Europske komisije za inovaciju čiji je dizajn sastavni dio.

Pobjednici su odabrani kroz tri faze evaluacijskog procesa, poznate "red dot award" metode. U natjecanju za europsku Nagradu za dizajn menadžment (DME Award) sudjelovalo je ukupno 240 tvrtki, institucija i neprofitnih organizacija iz 21 europske zemlje.

Pobjednici u kategoriji velikih tvrtki:
1. mjesto Loewe; Njemačka
2. mjesto Festo; Njemačka
3. mjesto BSH Bosch & Siemens Hausgeräte; Njemačka

Pobjednici u kategoriji srednjih tvrtki:
1. mjesto Walter Knoll; Njemačka
2. mjesto Chocolat Factory; Španjolska
3. mjesto Santa&Cole; Španjolska

Pobjednici u kategoriji malih tvrtki:
1. mjesto Dark; Belgija
2. mjesto Extremis; Belgija
3. mjesto T-Box; Turska

Pobjednici u kategoriji mikro tvrtki:
1. mjesto Beau&Bien; Francuska
2. mjesto Feonic; Velika Britanija
3. mjesto Ivanahelsinki; Finska

Pobjednici u kategoriji mladih tvrtki:
1. mjesto Justincase Trading; Austrija
2. mjesto Bionade; Njemačka
3. mjesto Moho Design; Poljska

Pobjednici u kategoriji institucija i neprofitnih organizacija:
1. mjesto Escuela de Arte y Superior de Diseňo de la Rioja; Španjolska
2. mjesto d'Stater Musēeēn Luxembourg; Luxembourg
3. mjesto Centrale des Auberges de Jeunesse Luxembourgeoises; Luxembourg

Pobjedničke tvrtke i organizacije pokazale su korištenje dizajna kao konkurentnog čimbenika u svojoj tradiciji poslovanja što im je pomoglo u pozicioniranju na globalnom tržištu. Ovime je još jednom dokazana velika uloga uspješnog dizajn menadžmenta u razvoju tvrtke.

Rezultati su izloženi u prostoru Red Dot muzeja u Essenu do 30. prosinca ove godine nakon čega izložba kreće na turneju po Europi.

Naredne godine nominacije započinju u veljači, a dodjela nagrada će se održati u Cardiffu u Velikoj Britaniji.


Press kontakt: Tatjana Jallard

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook