Iva Babaja izabrana za potpredsjednicu Icograde

Objavljeno: 02.11.2007.

Grafička dizajnerica Iva Babaja izabrana je za potpredsjednicu krovnog međunarodnog strukovnog udruženja grafičkih dizajnera ICOGRADA. Za ovu funkciju Ivu Babaju su nominirali ULUPUH i DOS (Društvo oblikovalcev Slovenije), a njezinu je kandidaturu podržao i HDD. Hrvatska tako po drugi puta ima svoju predstavnicu u Upravnom odboru Icograde.

Upravni odbor Icograde u sljedeće će dvije godine činiti predsjednik Don Ryun Chang (Koreja), bivsi predsjednik Jacques Lange (Juznoafrička Republika), budući predsjednik 2009-2011 Russell Kennedy (Australija), generalna tajnica Lise Vejse Klint (Danska), rizničar David Berman (Kanada) te potpredsjednici Iva Babaja (Hrvatska), Halim Choueiry (Katar), Mohammed Jogie (Juznoafrička Republika), Omar Vulpinari (Italija) i Min Wang (Kina).

Izbori za novi Upravni odbor s mandatom od dvije godine održani su u sklopu Generalne skupšstine Icograde (25. i 26. listopada 2007., Havana) u cijem je radu sudjelovalo 57 zemalja. Generalna skupština održava se svake dvije godine na drugom mjestu i uobičajeno prati Svjetski kongres dizajna (ove godine s temom 'Dizajn / kultura'). Skupstini prisustvuje i ima pravo glasa po jedan predstavnik udruženja/institucija članica Icograde iz cijelog svijeta.

Novi predsjednik izabran je prema pravilima Icograde dvije godine unaprijed, na prethodnoj Skupštini u Kopenhagenu, a na ovoj je Skupštini njegova funkcija potvrđena.

Svi članovi Upravnog odbora djeluju na volonterskoj osnovi.

U svom nastupnom izlaganju na Kubi, Iva Babaja naglasila je važnost edukacije i promoviranja statusa dizajna kao profesije, ali i važnost socijalne odgovornosti dizajnera. Osim zastupanja regije centralne i istočne Europe, u svom djelovanju zalagat ce se za sve manje i slabije razvijene zemlje. 'Globalna slika dizajna treba realistično ocrtavati cjelokupni kontekst djelovanja dizajnera u svijetu, a ne samo manje razvijenog segmenta kako je to često dosad bio slucaj', istaknula je.


Iva Babaja rodjena je 1974. u Zagrebu. Diplomirala je 1996. na Universitat für Angewandte Kunst u Becu. Profesionalnu karijeru započinje kao freelance dizajner, od 2000-03. radi kao Communications Assistant za Icogradu, kao dizajner te asistent u organizaciji izložbi, kongresa i ostalih stukovnih dogadjanja. Od 2002. do 2004. radi kao Art direktor hrvatskog izdanja Elle Dekor te od 2005 do 2007. kao Art direktor za McCann Erickson. Trenutno djeluje kao Joint Senior Art direktor za Proximity Zagreb (dio BBDO grupe).
2003. godine, zajedno s nekolicinom kolega inicira i osniva VIZUM - Udrugu za promicanje vizualne kulture i vizualnih komunikacija u skopu koje organizira izložbe i događanja u svrhu promicanja važnosti dizajna i njegovog vrednovanja u Hrvatskoj. Organizirala je dosadašnja gostovanja izlozbi Art Directors Club New York te izložbe Type Directors Cluba i Punc't te pomaze u organizaciji ZGRAF-a 9 i 10. Autorica je i koncepta te organizator izlozbe UN-Trashed.
Clanica je strukovnih udruga ULUPUH, HDD, VIZUM i HZSU. Dobitnica je nekoliko strukovnih priznanja. Radovi su joj objavljivani u strucnim publikacija poput Print Magazine te knjigama poput antologije hrvatskih zenskih fotografa (B. Hlevnjak: Fotografkinje), Anatomy of design - Uncovering the Influences and Inspirations in Modern Graphic Design.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook