O splitskom studiju dizajna u novom broju Novuma

Objavljeno: 17.10.2007.

Listopadski broj časopisa Novum u prilogu posvećenom dizajnerskoj edukaciji predstavio je sedam visokoškolskih ustanova, a među njima i Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu.

Aktualni broj njemačkog časopisa za dizajn Novum svoj je redoviti prilog 'Novum Plus' posvetio edukaciji u području dizajna.

Visoke škole predstavljene u prilogu su:
The School of Design Thinking, Potsdam
Pennsylvania State University (SAD)
Lazi Academy, Stuttgart
U5 Academy, München
University of Lapland, Rovaniemi (Finska)
Istituto Europeo di Design, Milano
Umjetnička akademija, Split

Od svih škola uvrštenih u prilog, splitska je najmlađa - u travnju je obilježila deset godina od osnutka 1997. godine izložbom 'Graphic / Interactive'.
Uz izložbu je izdan opsežan i informativan katalog (dizajn: Maris Cilić) odabranih studentskih radova nastalih tijekom deset godina djelovanja Odsjeka. Visoka razina radova prezentiranih u katalogu zainteresirala je i glavnu urednicu Novuma Bettinu Schulz koja je u prilog posvećen edukaciji dizajnera odlučila uvrstiti i splitski studij dizajna.

Uz tekst na dvije stranice o Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu nalaze se i radovi bivših i sadašnjih splitskih studenata i studentica Ide Sinovčić, Marka Svrake, Saše Pocrnića, Tomislava Čubelića, Nikše Vukše, Gorana Pavasovića, Igora Carlija, Klementine Tadin, Ive Sinđik i Rafaele Dražić.

http://www.umas.hr/dvk/novum10_2007.pdf


O Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija

Studij dizajna vizualnih komunikacija pokrenut je 1997. godine, paralelno s osnivanjem Umjetničke akademije u Splitu. Specifičnost studija, u odnosu na druge studije dizajna u Hrvatskoj, jest tematska orijentacija na područje digitalnih medija, veći oslonac na znanstveno-teorijski rad u područjima važnim za dizajnersku praksu, te naglasak na društvenoj osviještenosti i angažmanu.

Studij dizajna u Splitu je, uz tradicionalna područja grafičkog dizajna, 1998. godine uveo kolegije Oblikovanje web stranica i Multimedijalne tehnologije. Studij je u okviru FP5 projekta Convivio, 2004. godine organizirao prvu ljetnu školu u području dizajna interakcije izvan teritorija Europske unije. Također je, iste godine, u Splitu organizirao i međunarodnu konferenciju računalne semiotike Cosign.

Koncentracija na sadržaje iz područja novih medija iskazala se i u znanstveno-teorijskom radu. Prof. dr. Inga Tomić-Koludrović, u svojstvu vanjske suradnice, od 2001. do 2006. vodila je pri odsjeku interdisciplinarni znanstveni projekt Novi mediji: sociološki, estetski i tehnološki aspekti. Teorijsko utemeljenje pedagoških sadržaja obrađivanih na nastavi, se od samog početka rada Odsjeka zasnivalo na semiotičkoj teoriji te inzistiranju na kontekstualizaciji dizajnerskog rada u širi medijski, društveni i kulturni kontekst.

Većina dizajnerskih zadataka obrađivanih tijekom postojanja studija bili su u područjima društveno angažiranog i nekomercijalnog dizajna. Stav nastavničkog kolegija bio je da se na takvim zadacima mogu svladati potrebne dizajnerske vještine, a da je formativno razdoblje studiranja pravo vrijeme za susret sa sadržajima kojima se teško u potpunosti posvetiti nakon uključenja u profesionalni rad.

Ovakav stav Odsjek je zastupao međunarodnim edukacijskim tijelima. Odsjek za dizajn vizualnih komunikacija bio je član utemeljitelj Icogradine edukacijske mreže, te ustanova potpisnica inicijative za uspostavu europske mreže za interakcijski dizajn usmjeren na korisnike/ce Convivio.

Odsjek je 2002. godine organizirao konferenciju posvećenu dizajnerskoj izobrazbi, uz sudjelovanje niza međunarodno istaknutih pedagoga/inja u području, kao i okrugli stol o stanju dizajnerske izobrazbe u Hrvatskoj.

Kad je riječ o sadržajima obrađivanim na nastavi, valja istaknuti radionicu organiziranu 2002. u suradnji s Helen Hamlyn Centre Royal College of Art iz Londona, kojom su u Hrvatskoj inaugurirani pojam i praksa inkluzivnog dizajna, odnosno dizajna koji vodi računa o potrebama osoba s poteškoćama.

Na Odsjeku se kontinuirano se organiziraju radionica i gostujućih predavanja, najvećim dijelom s profesorima/-icama i aktivnim dizajnerima/-cama iz inozemstva.

Tekst o Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija preuzet je sa web stranica izložbe 'Graphic / Interactive'.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook