INDEX 2005: Natječaj za odabir HDD nominacija

Objavljeno: 06.10.2007.

Povodom natječaja INDEX 2005, fokusiranim na dizajn koji poboljšava kvalitetu života velikom broju ljudi, Hrvatsko dizajnersko društvo nominiralo je četiri rada u kategorijama tijelo, rad, igra i zajednica. Natječaj se održava u organizaciji grada Kopenhagena i Danskog dizajn centra.

Osobni pročišćivač vode (OPV)

Osobni pročišćivač vode (OPV)

Person.al.Computer

Person.al.Computer

Autospade - Unitaddiction - Higher awareness kit

Autospade - Unitaddiction - Higher awareness kit

Play Away Violence

Play Away Violence

Iako Index ostavlja mogućnost socijalnih i zemljopisnih specifičnosti autora i nacionalnih žirija, osnovni kriterij ocjenjivanja radova, tj. mogućnost poboljšanja kvalitete života za što veći broj ljudi je nedvosmislen i obvezujući. Žiri HDD-a je uz ovaj osnovni kriterij ocjenjivao uočavanje problema, ozbiljnost analize, inovativnost, snagu koncepta, i kvalitetu prezentacije projekta.

Žiri je zasedao u sastavu Ivana Fabrio (produkt dizajner), Tatjana Grozdanić Begović (arhitektonski studio 3LHD), Boris Hajoš (odnosi sa javnošću / komunikacije), Ljubomir Mišćević (izvanredni profesor na Arhitektonskom fakultetu), Maroje Mrduljaš (teoretičar dizajna), Nikola Radeljković (produkt dizajner / Predsjednik žirija) i Feđa Vukić (teoretičar dizajna) te je koncenzusom izabrao radove koji će u natjecaju INDEX sudjelovati ispred HDD-a.


Nominirani radovi od strane HDD-a za natječaj INDEX:2005Osobni pročišćivač vode (OPV) (Kategorija TIJELO)
autori: Studij Parabureau / dizajneri: Marko Baus, Igor Stanišljević

Objašnjenje žirija:
Ovaj rad izvrsno konceptualno odgovara propozicijama Indexa, a rješenje je tehnički razrađeno i funkcionalno promišljeno. Voda kao najvažniji prirodni resurs s pravom je tema brojnih, pa tako i dizajnerskih istraživanja i svaki novi doprinos na tom području je dobrodošao. Ovaj projekt svojom pragmatičnom i inteligentnom razradom detektira i rješava široko rašireni problem pitke vode i univerzalno je primjenjiv u brojnim situacijama. Potrebno je dodatno ispitati njegovu ekonomsku isplativost, odnosno da li eventualno već postoje jeftinija rješenja.Person.al.Computer (PAL) (Kategorija RAD)
autori: Studio Cavarpayer / dizajneri: Narcisa Vukojević, Mirna Mihelčić, Tina Ivezić, Ira Payer

Objašnjenje žirija:
Problematika ovog rada je aktualna, a ponuđeno rješenje je odlično koncipirano. Sama njegova razrada je detaljno i duhovito obrađena, a sam projekt je izvrsno prezentiran. Dobrobit zajednice je potencijalno široka jer se projekt bavi povezivanjem dviju žarišnih neuralgičnih točaka suvremenog rada: računalom i preopterećenjem i eksploatacijom, a s ciljem ostvarivanja humanijih radnih uvjeta. Poteškoća implementacije se nalazi u činjenici da se sredstva represije, prisila rada i računalo kao njegov eksponent, pokušavaju paradoksalno „pripitomiti“ na donekle mehanički način.Autospade - Unitaddiction - Higher awareness kit (Kategorija ZAJEDNICA)
autor: Marijan Vojvoda

Objašnjenje žirija:
Projekt je konceptualno, teoretski i etički izrazito dobro razrađen. Rješenje je beskompromisno i krajnje lucidno, a provokativnost i ironija opravdani i višeslojni. Ludička i gestualna svojstva ovog projekta impresioniraju a nemogućnost da ga se svrsta u bilo koju kategoriju (Art? Dizajn? Inovacija? Provokacija?) samo pojačava njegov učinak „kritičkog artefakta“. Iza ovog projekta stoji čvrst stav što je u području suvremenog dizajna rijetkost. U formiranju i odašiljanju poruke projekt je istovremeno i hermetičan i populisitički, ovisno o razini čitanja. Njegova primjenjivost, odnosno doslovna utilitarnost ipak nije sasvim jasna.Play Away Violence (Kategorija IGRA)
autori: Nina Bačun, Roberta Bratović, Zlatko Kapetanović

Objašnjenje žirija:
Rad je baziran na širokom istraživanju uzroka opće druπtvenog problema nasilja. Koncepcija je jasna i dobro artikulirana, a rješenje izravno do brutalnosti i izvrsno prezentirano. Manjak ili potpuno odsustvo tolerancije prema onima koji su drugačiji jedna je od posebno bolnih društveno-socioloških tema koja ozbiljno ugrožava kvalitet života milijunima hendikepiranih ili diskriminiranih po raznim osnovama, uključujući čak i one koji se jednostavno ne uklapaju u površne i umjetno stvorene kanone ljepote. Pokušaj da se već u ranoj dobi djeca senzibiliziraju za prihvaćanje različitosti i odbijanje klišea koje nameće suvremeno društvo vrijedan je poduhvat na putu prema bolje uravnoteženoj i zdravijoj zajednici. Određenu dvojbu prema projektu treba gajiti po pitanju koliko lutkice sa zamjenjivim dijelovima odista mogu djeci približiti razmatranu problematiku.Posebno priznanje žirija HDD-a
Budući su kategorije Indexa prilično široke, radovi koji nominalno potpadaju pod istu kategoriju nerijetko su neusporedivi istim mjerilima. Kako Index striktno određuje mogućnost izbora samo jednog rada u svakoj od kategorija, žiri je sa žaljenjem morao eliminirati tri rada koji kvalitativno ne zaostaju za onima koji su izabrani. U ovim slučajevima izabrani su radovi koji po procjeni komisije imaju više izgleda na finalu Indexa u Kopenhagenu.
Zbog ove institucionalne nepravde, koju je nažalost nemoguće izmjeniti za Index:2005, žiri HDD-a odlučio je autonomno dodijeliti sljedećim radovima posebno Priznanje Hrvatskog dizajnerskog društva.


Stare novine (Kategorija ZAJEDNICA)
autor: Tomislav Lerotić / suradnik: Dada Lerotić

Objašnjenje žirija:
Rad kroz kreativno korištenje medijskog prostora rješava problem ekološkog osvještenja javnosti, a realizacija predstavlja aktivističko dostignuće kakvo rijetko vidimo u hrvatskim masmedijima.


Black&White (Kategorija TIJELO)
autor: Boris Ljubičić

Objašnjenje žirija:
Rad problematizira aktualni vizualni overload, a lucidno rješenje promovira opcionalni hendikep kao prednost.


(Re)Charge (Kategorija TIJELO)
autor: (re)design d.o.o. / dizajneri: Neven Kovačić, Luka Bakrac

Objašnjenje žirija:
Projekt je detaljno tehnički razrađen, a koncepcija predstavlja značajan pomak u odnosu na postojeće tipologije individualnih prijevoznih sredstava.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook