Dodijeljene nagrade na natječaju za vizualni identitet Zgrafa 10

Objavljeno: 06.10.2007.

Završen je natječaj za vizualni identitet jubilarnog izdanja međunarodne izložbe grafičkog dizajna i vizualnih komunikacija, koja će se baviti odnosom lokalnog i globalnog vizualnog jezika. Žiri je najboljim proglasio natječajni rad agencije Nukleus pod nazivom 'Google goblen'.

Prvonagrađeno rješenje (prikaz primjene identita na pozivnicu)

Prvonagrađeno rješenje (prikaz primjene identita na pozivnicu)

Na natječaj za idejno rješenje vizualnog identiteta izložbe pristiglo je 60 radova.
Žiri koji su činili Morana Radanović, Mario Aničić, Igor Čaljkušić, Sanja Rocco i Igor Stanišljević, donio je odluku o tri nagrade. Prvonagrađeno rješenje bit će realizirano.

1. nagrada (15.000 kn)
autor natječajnog rada: Kreativna agencija Nukleus (kreativna direktorica: Iva Canki; copywriteri: Ivana Franić i Nenad Vukušić; art director i dizajner: Igor Perkušić)

2. nagrada (7.000 kn)
autor natječajnog rada: Studio za grafički dizajn Dva M (dizajnerica: Bojana Bota)

3. nagrada (3.000 kn)
autor natječajnog rada: Antun Stagličić- Balen

Obrazloženje žirija: Prvonagrađeni rad uspio je svojim vizualnim rješenjem prenijeti dio tematskog sadržaja nadolazećeg 10-tog ZGRAF-a. Rad ima kvalitetan pomak od uobičajenih visokoestetiziranih elemenata kojima se naša dizajnerska sredina bavi i na vrlo duhovit ali i groteskan način razbija estetsku vrijednost i potencira kič, koji kao element u potpunosti odgovara tematskim raspravama, odnosno zadanoj temi.

Prema riječima organizatora, tijekom proteklih tridesetak godina (od 1975.) ZGRAF je predstavljao odabir hrvatske i međunarodne produkcije grafičkog dizajna, što ga čini nužnom karikom u sustavnom predstavljanju domaćeg dizajna. ZGRAF pruža neposredan uvid u suvremenu međunarodnu grafičku kreativnost, čime se domaći dizajn kontinuirano valorizira i postavlja u neposredan odnos sa svjetskim trendovima. Jubilarni ZGRAF 10 unutar problemskog okvira GLOBAL/LOCAL želi omogućiti dijalog lokalnih i globalnih vizualnih jezika, u vrijeme kada više ne postoje dominantni mediji, prevladavajući stilovi niti vodeći centri vizualnog izražavanja. Njihovom konfrontacijom želi se istražiti koliko jedni utječu na druge i provjeriti vrijednosti nastale tim sučeljavanjem.

Zgraf 10 održat će se u svibnju 2008. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Organizator Zgrafa 10 je ULUPUH, a ravnateljica Janka Vukmir.

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook