Izložba Nike Mihaljevića u Institutu za suvremenu umjetnost

Objavljeno: 26.05.2015.

U utorak 26. 5. u 20 sati u Institutu za suvremenu umjetnost otvara se izložba mladog grafičkog dizajnera i umjetnika Nike Mihaljevića, pod nazivom 'MEA VITA EST FERIA INFINITA: Iluminirani transkripti i auralna mitografija na tlu Hrvatske'

Tijekom trajanja izložbe, u petak, 29. 5. 2015. u 18:00 sati održat će se i neformalni razgovor s umjetnikom, uz slušaonicu zvučnih radova. Kustosica izložbe je Janka Vukmir.

Iz teksta Bojana Krištofića:
"Zvuči dozlaboga pretenciozno, ali nije, jer je baš (auto)ironija jedna od ključnih komponenti njegovog rada, a originalan humor prisutan u svakom Mihaljevićevom konceptu zasniva se na pretjeranoj eksproprijaciji intime koja posvuda prolazi kao vruća nova roba. Autor pritom inteligentno izbjegava laka i jednostavna rješenja, neprekidno se spotičući o probleme koje si sam zadaje (…) Mihaljevićevu znatiželju pokreću predmeti, pojave i rituali koji međusobno mogu biti potpuno nepovezani, ali im je zajednička nit da se najčešće odvijaju i pojavljuju po nekom demonski točnom redoslijedu koji smo valjda ustanovili mi sami, potom zaboravljajući da smo to učinili. Dragocjeno iskustvo pronicljivog gledanja, usvojeno kroz studiranje i praksu dizajna, Mihaljeviću je omogućilo da radikalno objektivizira elemente stvarnosti koje koristi kao rahlu materiju svojih umjetničkih koncepata, pridodajući im auru mistike i transcendentalnosti. (...) Društveni angažman usmjeren na neke specifične agende Mihaljevića ne zanima – koliko se god to banalno činilo, njegov aktivizam sastoji se u tome da barem svoju svakodnevnicu učini boljom. "Mea vita est feria infinita", zar ne?"

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook