Tvornica dobrih proizvoda - radionica za socijalno poduzetništvo

Objavljeno: 19.05.2015.

Od 28. do 29. svibnja u prostorima Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima i Centar za rehabilitaciju u Zagrebu održat će se prva u nizu radionica projekta Tvornica dobrih proizvoda.

O udruzi Dobra priča, projektu i radionici:

Udruga Dobra priča je osnovana 2014. godine s ciljem promicanja, educiranja, informiranja te poticanja razvoja održivog socioekonomskog i ekološkog razvoja, kao i socijalnog/društvenog poduzetništva. Posebno smo usmjereni na osnaživanje i pružanje potpore ranjivim i marginaliziranim skupina u njihovim naporima da razviju socijalno-poduzetničke aktivnosti. Između ostalog, zanima nas kako više povezati umjetnost i dizajn sa socijalnim poduzetništvom te stvarati proizvode, usluge i prostore koji odgovaraju ne samo stvarnim socioekonomskim potrebama, već i estetskim zahtjevima tržišta. U prvoj godini postojanja ostvarena je suradnja s Artomatom - sajmom nekonvencionalnih umjetničkih predmeta u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Tom je prilikom udruga Dobra priča osmislila i organizirala izlaganje i promociju proizvoda koje su izradili štićenici Udruge za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima i Centra za rehabilitaciju. Glavni proizvod - ukrasi za bor u obliku anđela izrađeni od tjestenine - privukli su veliku pažnju. Pokazalo se da postoji interes tržišta i potreba za proizvodima koji imaju dodanu socijalnu i društvenu vrijednost, ali i da je takvih proizvoda malo. Tako je nastao projekt „Tvornica dobrih proizvoda“, koji nastoji povezati mlade umjetnike i dizajnere s društvenim poduzećima i organizacijama koje žele razvijati socijalno-poduzetničke projekte te im pomoći u osmišljavanju novih ili poboljšanju već postojećih proizvoda i usluga.

Ovim putem Vas pozivamo da se prijavite na prvu u nizu radionica projekta „Tvornica dobrih proizvoda“.

Radionica će se fokusirati na istraživanje i pronalaženja tržišnog proizvoda koji odgovara potrebama, specifičnostima, te radnim i kreativnim sposobnostima štićenika. Konačan cilj je identificirati i kreirati proizvod koji obuhvaća sve potrebne socioekonomsko, ekološke i društvene elemente. Radionica će metodološki istražiti realne potrebe, mogućnosti i talente štićenika, a zatim i detektirati održiv resurs na kojemu će proizvod biti baziran. Sve faze istraživanja biti će metodološki programirane kroz druženje, igru i rad.

Radionicu mogu pohađati svi zainteresirani. Suradnje koje se potiču i traže uključuju dizajnere, umjetnike, sociologe i pedagoge - studente jednako kao i profesionalce. Posebno se pozivaju studenti dizajna (Studij dizajna, Grafički fakultet, Sveučilište Sjever, UMAS) te autori koji se svojim postojećim projektima dotiču tema dizajna i socijalnog poduzetništva, osoba s intelektualnim ili tjelesnim oštećenjima, rada s manjinama, DIY razvojem proizvoda, ekološkim proizvodima i slično.

Radionica će biti dokumentirana i arhivirana u sklopu projekta „Dizajn za promjene“ kao segment diplomskog rada Luke Borčića sa Studija dizajna.

Voditelji projekta: Davorka Vidović, Eva Kraljević
Voditelj radionice: Luka Borčić

Trajanje radionice: 4 dana

Datum i vrijeme
:
četvrtak i petak 28.-29.05.
ponedjeljak i utorak 01.-02.06.
od 10 do 13h

Mjesto održavanja
: Udruga za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima i Centar za rehabilitaciju, Prečko 6, Zagreb

Prijave se šalju na e-mail adresu: lukadborcic@gmail.com


Organizator: Udruga Dobra priča, Zagreb
U suradnji s Udrugom za podršku osobama s intelektualnim oštećenjima i Studijem dizajna Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu

Upozorenje: Trenutno pregledavate pojednostavljenu verziju stranica. Pregledavanje pune verzije stranica moguće je nakon preuzimanja i instalacije Flash Playera.

Copyright 2009 Hrvatsko dizajnersko društvo. | web@dizajn.hr | Tel. 098 311 630
Uvjeti korištenja | Impresum | Kontakt | Facebook